«Батьківщина» домоглася проведення парламентських слухань щодо ринку землі

Верховна Рада ухвалила постанову про проведення 4-го грудня 2019-го року парламентських слухань на тему «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення».

За це рішення віддали свої голоси 318 народних депутатів.

Під час виступу із трибуни Верховної Ради Вадим Івченко нагадав, що «Батьківщина» послідовно виступає проти розпродажу землі й саме вона була ініціатором подібної дискусії в стінах парламенту.

«Варто відкрито подискутувати про те, що повинно бути в Україні. «Батьківщина» буде брати активну участь у цих парламентських слуханнях. Крім того, одним з їх ініціаторів виступила Юлія Тимошенко», – зауважив народний обранець.

На думку депутата, відкрита розмова із селянами якнайкраще засвідчить передчасність зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

«В цій залі буде 450 аграріїв, людей, які дотичні до сільського господарства, власників паїв, інвесторів. Ми повинні почути українське суспільство, перш ніж ухвалювати рішення. Усі соціологічні опитування говорять про те, що майже 80% людей не хочуть запровадження ринку землі в тому контексті, який запропонував аграрний комітет. Українці не хочуть, щоб нашу землю обробляли іноземці», – додав представник «Батьківщини».

Вадим Івченко переконаний, парламентські слухання мають стати лише першим кроком в цивілізованому обговоренні земельного питання. Остаточне рішення щодо того, чи варто продавати вітчизняні чорноземи, може бути ухвалено лише на всеукраїнському референдумі. До оприлюднення його результатів, впевнений політик, Верховна Рада не повинна розглядати жодного відповідного законопроєкту.

Водночас інший представник «Батьківщини» Іван Кириленко запропонував провести на базі Верховної Ради повноцінні дебати, які б наблизили депутатів до рішення, що принесе людям найбільше користі.

«Коли ухвалюються рішення, які визначають долю країни на десятиліття, а може й взагалі долю, самих лише слухань не вистачить. Я пропоную провести повноцінні дебати. День, два, тиждень. У кожної фракції, у кожної політичної сили є своє бачення. Коли суспільство буде бачити це обговорення, нам вдасться ухвалити більш зважене рішення», – наголосив Іван Кириленко.