«Батьківщина» готує подання до Конституційного суду щодо голосування по прем’єру та уряду

«Батьківщина» готує подання до Конституційного суду України щодо сьогоднішніх ключових рішень у парламенті. Зокрема, щодо неконституційності призначення уряду та голосування за програму Кабінету Міністрів.

Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко в прямому ефірі телеканалу «112 Україна».

За словами політика, для звернення в Конституційний суд потрібно 45 підписів народних депутатів, які ще не втратили честь і наполягатимуть на перегляді нинішніх антиконституційних рішень парламенту.

«Я звертаюсь до «Самопомочі», до «Єврооптимістів» і прошу: давайте таке конституційне подання зробимо», – закликала лідер фракції.

Водночас Юлія Тимошенко наголосила на тому, що хоча всім відомо, що сьогодні Конституційний суд є «кишеньковим інструментом президента», але рішення парламенту слід захищати в КСУ.

«Попри все в КСУ ще знайдеться кілька справжніх конституційних суддів, які напишуть окрему думку і вся країна дізнається, що сьогодні було проголосовано в парламенті», – додала вона.

Тимошенко пояснила, що згідно з процедурою, спочатку парламент мав затвердити склад Кабміну, потім уряд мав напрацювати програму дій разом з громадянським суспільством, профспілками, фахівцями та академічним середовищем, зробити цю програму дієвою. Далі слід було зібрати засідання уряду, проаналізувати і прийняти програму дій і лише після цього програму винести на затвердження Верховної Ради, яка мала би вивчити, обговорити цю програму і затвердити.

«Що робиться у нас? У нас – програма дій уряду на п’ять аркушів, про яку ніхто не знає, яку ніхто не читав. Навіть новий уряд її не створював і не читав, та й не обговорював. Цю програму роздали депутатам за три хвилини до голосування. Вони не встигли її відкрити, а тим більше прочитати. При цьому ця програма не проходить голосування з кількох спроб», – обурилася лідер фракції.

Відповідаючи на запитання, чому депутати відмовлялись голосувати за ключовий документ уряду, Юлія Тимошенко відповіла, що «цю програму дій уряду сприймають не як вихід з кризи, не як новий курс держави, не як консолідацію суспільства і відродження країни, а як право Гройсмана рік залишатися на посаді прем’єр-міністра».

Народний депутат нагадала, що згідно з Конституцією, якщо програма дій  уряду проголосована, то рік не можна звільняти прем’єр-міністра.

«І це було справді ганебне видовище, коли новопризначений прем’єр-міністр мотався по Верховній Раді, щось шепотів на вухо новопризначеному голові ВР і говорив: «став ще раз, став ще раз», – зазначила Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» також переконана: «Якщо найвища держава влада в країні не дотримується Конституції і законів, процедур, регламентів – це падіння держави, це – хаос. І це найгірше, що може відбуватися в нашій державі».

Тимошенко нагадала, що відповідно до Конституції потрібно, щоб міністра оборони і міністра закордонних справ вносив президент, і щоб інших міністрів вносив прем’єр-міністр. Натомість у Верховна Рада знову порушила Регламент і закони.

«У нас міністра оборони, закордонних справ та всіх інших міністрів вніс народний депутат Гройсман, ще до того, як він став прем’єр-міністром. Це антиконституційно! Це сором і приниження держави!» – підсумувала політик.

Нагадаємо, фракція «Батьківщина» утрималася при голосуванні за затвердження нового прем’єр-міністра та перейшла в демократичну європейську опозицію.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що фракція проголосувала проти нового уряду, бо не може підтримати тотальну олігархізацію держави.