«Батьківщина» хоче скасувати недоторканність і ввести відповідальність за порушення депутатами регламенту і Конституції

Фракція «Батьківщина» закликає парламент термінового ухвалити законопроект про скасування недоторканності не тільки народних депутатів, а й президента і суддів.

Про це заявив під час Погоджувальної ради заступник керівника фракції «Батьківщина» Андрій Кожем’якін.

«Ми направили законопроект всім представникам коаліції, щоб вони його розглянули і офіційно дали нам відповідь», — сказав він.

Кожем’якін підкреслив, що новообрана Верховна Рада разом з президентом та урядом має провести швидкі стратегічні реформи, «але почати ці реформи парламент має з себе, скасувавши недоторканність».

Окрім того, «Батьківщина» пропонує передбачити відповідальність народних депутатів за порушення регламенту і Конституції.

У зв’язку з цим, за словами Андрія Кожем’якіна, фракція зареєструвала два законопроекти: щодо особистого голосування і порядку допуску до залу пленарних засідань (турнікети та відбиток пальця), а також законопроект щодо припинення нарахування заробітної плати та відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень.

Також «Батьківщина» наполягає на терміновому ухваленні законопроекту про скасування позаблокового статусу України.