«Батьківщина» і фермери вимагають від Ради продовжити мораторій на продаж землі

«Батьківщина» разом з Асоціацією фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ) та профспілками працівників АПК виступають за продовження мораторію на продаж землі та вимагають, щоб це питання було проголосоване у парламенті вже цього тижня.

Про це у понеділок, 4 грудня, повідомила лідер фракції Юлія Тимошенко на спільному брифінгу з керівниками АФЗУ та аграрних профспілок.

Як зазначила Тимошенко, сьогодні на Погоджувальній раді лідерів фракцій і комітетів ВР «Батьківщина» добилась того, що у вівторок профільний Комітет ВР розгляне всі зареєстровані в парламенті законопроекти щодо продовження мораторію, щоб не пізніше четверга винести їх на розгляд Верховної Ради та проголосувати.

«Залишилося два тижні. Якщо мораторій не буде пролонговано парламентом, в Україні настане справжня біда, з якою боротися вже буде неможливо», – заявила лідер «Батьківщини».

До того ж вона наголосила, що влада в парламенті не прозора, і підпорядкований президентові спікер Андрій Парубій обслуговує узурпацію влади.

«На Погоджувальній раді він не захотів ставити на голосування, як це передбачено Регламентом, питання про продовження мораторію. Тобто він не захотів включити його до порядку денного сесії на вівторок або четвер. Більшість у парламенті сьогодні перетворилася на обслуговуючий персонал для мафії, олігархів та їхніх корупційних оборудок», – зауважила політик.

_APM2696Юлія Тимошенко також повідомила, що лише під тиском фракції «Батьківщина», яка вимагала негайного розгляду питання щодо мораторію на землю, голова профільного комітету ВР пообіцяв розглянути його на комітеті вже завтра.

«Завтра ми діятимемо наполегливо, щоб питання мораторію було проголосоване у парламенті у вівторок-четвер», – повідомила Тимошенко.

Окрім того, лідер «Батьківщини» закликала всіх небайдужих громадян України у четвер, 7 грудня, вийти до Верховної Ради України з вимогою продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. За її словами, протест має тривати доти, доки не буде ухвалений відповідний закон.

Зі свого боку голова АФЗУ Іван Томич заявив на брифінгу, що сьогодні парламент має захистити селянина і фермера.

«Існує загроза українській державності, якщо в цих хаотичних умовах наступить ринок землі. Саме тому ми не допустимо цього спільно з суспільством, спільно з фракцією «Батьківщина», – сказав він.

За останній рік, як зауважив Іван Томич, парламент не зробив жодного кроку для покращення ситуації у галузі земельних відносин і не ухвалив жодного законодавчого рішення: «Тому ваш обов‘язок сьогодні перед українською нацією – це продовження мораторію щонайменше до 1 січня 2022 року».