«Батьківщина» одностайно підтримала скасування недоторканності депутатів

Фракція «Батьківщина» одностайно підтримала проект постанови №1766- П2 щодо внесення змін до Конституції України.

За відповідне рішення проголосували 283 народних депутати, але для того, щоб поправки стали конституційною нормою, на наступній сесії парламенту за ці зміни повинні проголосувати 300 народних обранців.

«Якщо нашому парламенту під силу «підняти цю штангу» і реально скасувати недоторканність, то він увійде в історію справді позитивно. Тому я закликаю проголосувати за це. Наша фракція і наша команда безумовно «за», – наголосила Юлія Тимошенко з парламентської трибуни.

Вона  також зазначила, що сьогоднішнє рішення – «лише перший крок».

Лідер «Батьківщини» впевнена в тому, що недоторканності мають бути позбавлені і судді, а в народу має бути дієвий інструмент відсторонення від влади диктаторів і тиранів.

Юлія Тимошенко зазначила, що змінами до Конституції не вирішується питання позбавлення недоторканності суддів, бо це питання «передається на вирішення Вищій раді юстиції, яка залишається абсолютно заангажованою».

«Це означає, що судді й далі будуть абсолютно відповідальними і не будуть рівними перед законом», – пояснила вона.

Окрім того, народний депутат вважає, що президент має сам подати до парламенту законопроект про імпічмент глави держави, аби в людей був мирний, а не революційний інструмент відсторонення неефективної влади.

«Я вважаю, що президент сам мусить ініціювати внесення до Верховної Ради закону про імпічмент президента, щоб ніколи більше не з’явилося диктаторів і тиранів. Він мусить сам поставити всі запобіжники і наполягати на ухваленні закону про імпічмент, як вищій системі відповідальності президента перед народом. Тому що криваві революції не можуть постійно вирішувати питання неефективної влади і її відсторонення», – наголосила лідер «Батьківщини».

Юлія Тимошенко вважає вкрай важливим позбавитися такого явища, як вибірковість правосуддя, аби «позбавлення депутатської недоторканності не перетворилося у травлю опонентів і щоб не повернулася традиція: закон для ворогів, а для друзів – усе».

«Зняття недоторканності – це велика відповідальність силових структур перед суспільством: не влаштувати політичну травлю, політичні розборки, політичні переслідування. Попри всі загрози недоторканність з депутатів треба знімати», – зазначила вона.

Лідер фракції нагадала, що питання скасування депутатської недоторканності є популярним з моменту ухвалення самої Конституції: «Парламенти всіх скликань, усі партії, які перебували у парламенті, усі громадські діячі, які потім ставали депутатами – усі знімають депутатську недоторканність».