«Батьківщина» пропонує Раді повернутися до розгляду законопроекту про підтримку фермерських сімейних господарств

«Батьківщина» пропонує парламенту повернутися до розгляду законопроектів про підтримку сімейних фермерських господарств і стимулювання розвитку сільськогосподарських кооперативів.

Про це заявив перший заступник Голови партії Іван Кириленко з парламентської трибуни.

Вчора, за його словами, Верховна Рада наблизилася до вирішення цього питання, однак жоден із відповідних законопроектів (7363, 7363-1, 7363-2) не набрав необхідної кількості голосів.

Нагадаємо, що фракція «Батьківщина» закликала парламент підтримати свій законопроект №7363-2.

Іван Кириленко запропонував Андрію Парубію особисто очолити робочу групу з представників усіх фракцій та профільних відомств, залучити науковців, асоціації фермерів, громадські асоціації з метою доопрацювання законопроекту про підтримку фермерських сімейних господарств, який отримає підтримку в парламенті.

Особливу увагу, зауважив політик, Рада має приділити питанню оподаткування, передбачивши для селян доступні та вигідні податки, а також забезпечити державну підтримку кредитування через створення Державного селянського фермерського банку, який кредитуватиме сімейні ферми максимум під 2% річних.

Народний депутат зазначив, що Україна має брати приклад з Італії, яка експортує лише готову продукцію і славиться на весь світ чудовими винами, сирами, макаронними виробами тощо. Натомість наша держава славиться експортом сировини, додав він.

«Ми експортуємо зерно, а італійці з нашого зерна роблять равіолі, макарони, піцу і везуть назад до нас. Секрет успіху Італії – це сімейні фермерські товариства, яких там налічується 1 млн 870 тис. Україна має всі умови, щоб стати світовим лідером з експорту готової продукції», – сказав він.

Окрім того, перший заступник Голови партії закликав парламент «далі не гратися» з вирішенням питання передачі землі громадам, як це передбачено децентралізацією.

«Давайте нарешті надамо право громаді розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Ціна питання 4-7 млн га, які сьогодні знаходяться в тіні. Нехай громади приймають рішення, щоб цією землею розпоряджались сімейні ферми», – зазначив Кириленко.