«Батьківщина» пропонує вдвічі проіндексувати пенсії для сільського населення

Фракція «Батьківщина» пропонує вдвічі проіндексувати пенсії для сільського населення.

Як повідомив перший заступник Голови фракції Сергій Соболєв в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту, відповідний законопроект вже проходить процедуру реєстрації в парламенті.

Він також нагадав, що політична сила Юлії Тимошенко не голосувала за зміни до пенсійного законодавства, тому що там не було передбачено індексації пенсій для сільського населення.

«Із 12 млн пенсіонерів 5 млн – це ті, хто проживає в селі. У сільській місцевості в окремих регіонах кількість пенсіонерів становить до 60% населення. І пенсія є їхнім єдиним заробітком», – зауважив політик.

Для прикладу Сергій Соболєв проаналізував ситуацію у Вінницькій області, де проживає 423 тис. пенсіонерів, а середня надбавка до їхніх пенсій становить  лише 123 грн. При цьому працівники великих промислових підприємств і державні службовці отримали надбавку у 2-4 тис. грн, зауважив парламентарій.

«В умовах інфляції, коли зростають ціни на продукти, на комунальні послуги, це питання треба врегулювати першочергово», – наголосив перший заступник Голови фракції.

За його словами, аналіз пенсій у Вінницькій області свідчить про те, що неможливо прирівняти пенсії сільського населення до коефіцієнту пенсій міського населення.

Як пояснив Сергій Соболєв, при проведенні пенсійної реформи Тигіпка під час режиму Януковича-Азарова пенсійний стаж для селян був збільшений втричі. Таку саму політику продовжили і в останньому пенсійному законі, додав він.

«Частина пенсіонерів на селі не можуть підтвердити жоден робочий день до 1972 року. У людей не було трудових книжок. Пенсіонери навіть не мали паспортів. Є частина тих, хто не може підтвердити свою роботу після 1990 року. Саме тому пропозиція «Батьківщини» проста – проіндексувати вдвічі пенсію для всіх, хто заробив відповідний стаж на селі», – повідомив народний депутат.