«Батьківщина» вимагає припинити нарахування людям штучних боргів за газ, – заява

Партія «Батьківщина» вимагає від облгазів припинити нараховувати людям штучні борги за газ і закликає керівництво країни виправити ситуацію.

Як наголошується у заяві партії, у кількох регіонах України, зокрема, в Херсоні, людям почали приходити платіжки за газ із несподіваними боргами, які складають в середньому від 400 до 1500 гривень.

Виникнення цих боргів пов’язане з подіями 2015-2016 років. Тоді уряд ухвалив постанову, якою знизив удвічі розрахункові норми споживання газу для споживачів без лічильників. Згодом ця постанова була оскаржена в суді і скасована, а Кабмін видав новий акт, знову підвищивши норми споживання.

Уряд мав розробити порядок перерахунку вартості газу за період дії знижених норм, однак ситуація досі залишається нероз’ясненою.

«Як наслідок, заручниками неузгоджених дій центральної влади та постачальників газу стали звичайні люди. Борги знову переклали на їхні плечі. Це є абсолютно незаконним, оскільки відповідно до Цивільно-процесуального кодексу законодавчі акти, які звужують права або погіршують попереднє становище, не мають зворотньої дії», – наголосили в «Батьківщині».

«Нині ж людей поставили на розтяжку. Бо якщо вони не оплатять ці штучні борги, вони не отримають субсидій. Це несправедливо по відношенню до українців, які й без того змушені платити завищені тарифи за всі послуги ЖКГ», – йдеться в заяві.

У «Батьківщині» вважають, що така ситуація потребує негайного втручання керівництва країни, уряду і комісії з питань регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.