«Батьківщина» виступає за відкриті списки на місцевих виборах

Партія «Батьківщина» наполягає на тому, що вибори до місцевих рад мають пройти на пропорційній основі за відкритими списками, як це зафіксовано в коаліційній угоді.

Про це на Круглому столі щодо питання виборчої реформи заявила Юлія Тимошенко.

В той же час «Батьківщина» виступає за скасування мажоритарної системи у нинішньому її вигляді, яка є яскравим уособленням таких ганебних явищ на виборах, як корупція, підкуп виборців та застосування адміністративного ресурсу.

«Ми вважаємо, що поки не буде подолану цю фундаментальну ваду – корупцію на мажоритарних округах, – будь-які мажоритарні вибори, де в бюлетенях будуть стояти прізвища депутатів, призводитимуть до підкупу», – переконана Юлія Тимошенко.

«Батьківщина» пропонує парламенту таке рішення: парламентська робоча група має на базі 4 існуючих законопроектів щодо місцевих виборів напрацювати один, у якому будуть усунуті вади нинішньої виборчої системи. Це буде модель виборів за відкритими списками, яка зберігатиме партійну структуризацію, але без можливості використання на округах адмінресурсу.

Модель виборів, яку пропонує «Батьківщина», передбачає, що партії висувають своїх кандидатів, але голосування в бюлетені відбуватиметься не за конкретне прізвище, а за партію. «Прізвище того, хто балотується по округу, також зазначено, але в дужках», – пояснила Ю.Тимошенко.

«Ми поєднаємо висунення конкретної людини, голосування за партію та конкретну людину, яку люди бачитимуть у бюлетені. А черговість списку виставляється ОВК, а не партією», – зазначила лідер «Батьківщини».

Також «Батьківщина» вважає за необхідне зберегти прохідний бар’єр на місцевих виборах та обирати міських голів у великих містах у два тури.

У «Батьківщині» занепокоєні тією обставиною, що менш, ніж за півроку до місцевих виборів, парламентом не ухвалений остаточно закон, за яким вони мають бути проведені. Це створює загрозу того, що місцеві вибори відбудуться згідно чинного закону, за яким місцева влада обиралася за часів правління В.Януковича.

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Юлія Тимошенко: «Батьківщина» готує подання до Конституційного суду щодо скасування підписаного президентом закону про гральний бізнес

Докладніше

«Кандидати в депутати не повинні потрапляти в залежність від партії» — Вадим Підберезняк

Докладніше

Ставка на професіоналів: «Батьківщина» веде в мери Києва Олексія Кучеренка

Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31