«Батьківщина» закликала НАБУ розслідувати корупцію при проштовхуванні закону про розпродаж землі

Юлія Тимошенко та депутати «Батьківщини» звернулися до Національного антикорупційного бюро України із заявою, у якій вказали на конфлікт інтересів та корупцію в Комітеті Верховної Ради з питань аграрної політики під час розгляду закону про розпродаж землі. Партія вимагає від НАБУ порушення кримінальної справи та призупинення розгляду земельного закону.

Про це заявила Юлія Тимошенко під спілкування з журналістами після подання заяви в НАБУ.

«Ми від НАБУ очікуємо порушення кримінальної справи, виклику секретаріату та керівництва аграрного комітету на допити. Ми сподіваємося, що це зможе зупинити беззаконну корупційну діяльність усіх, хто спотворює законодавчий процес», – зазначила Голова партії «Батьківщина».

Юлія Тимошенко наголосила, що депутати президентської монобільшості, всупереч закону і регламенту, «загубили» більшість правок від опозиції. Повністю нехтуючи процедурою розгляду, вони закрили комітет від громадськості. Найгірше ж, переконана лідер партії, це те, що до другого читання «слуги народу» внесли таку редакцію законопроєкту, яка дозволяє банкам і кредитним установам з іноземним капіталом скуповувати необмежену кількість української сільськогосподарської землі.

«Вночі, таємно, без допуску громадськості та аграріїв, вони хотіли протягнути нову редакцію закону, яка дає право перетворити нашу землю на спекулятивний товар для іноземних банків. І це означає, що ні про фермерство, ні про сільгоспвиробництво взагалі мова вже не йде. Це не ринок – це спекулятивна афера, яка знищить наших фермерів і наші села. Щоб призупинити цей процес і взагалі виправити ситуацію, ми сьогодні подали в НАБУ відповідну заяву», – зауважила лідер партії.

Юлія Тимошенко закликала антикорупційні органи розслідувати факти лобіювання депутатами монобільшості, зокрема головою аграрного комітету Миколою Сольським, у власності якого знаходиться понад 50 тис. га землі, власних корупційних інтересів. Право бути господарями на своїй землі повинно залишитися за людьми, а не за вітчизняними латифундистами та іноземними корпораціями.

«Ми всі разом із профспілками та аграрними асоціаціями повинні це зупинити. Спочатку референдум про продаж сільськогосподарської землі, а вже потім закони», – резюмувала Юлія Тимошенко.