«Батьківщина» закликає Раду терміново розпочати розгляд законопроекту про місцеві вибори

Фракція «Батьківщина» закликає парламент терміново розпочати розгляд законопроекту про місцеві вибори з тим, щоб вийти на ухвалення рішення до кінця поточної сесії.
Про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник Голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.
Він зазначив, що проект закону про вибори до місцевих органів самоврядування розроблений «Батьківщиною» на виконання коаліційної угоди.
Наразі, за словами Соболєва, у парламенті відбувається збір підписів народних депутатів для реєстрації документа.
Також він додав, що робоча група, яка працювала над цим проектом, врахувала всі ключові моменти, які передбачають проведення виборів за відкритими партійними списками.
Як повідомив депутат, законопроект про місцеві вибори, внесений фракцією «Батьківщина», передбачає доволі просту систему голосування, а саме:
— на виборах до обласних рад партія має право встановити лише першу п’ятірку, а далі громадяни своїм голосуванням за того чи іншого кандидата, закріпленого за конкретним округом, дають можливість йому стати депутатом місцевої ради;
— на виборах до районних рад чи невеликих міст районного підпорядкування партії встановлюють лише трьох кандидатів у списику, а починаючи з четвертого місця, самі громадяни визначають порядок формування списку.
Сергій Соболєв зазначив, що «сама процедура голосування, контроль за проведенням виборів, неможливість фальсифікації виборів дає можливість провести вибори у жовтні на підставі конституційних положень і на підставі закону, який чітко регламентує та встановлює процедуру неможливості фальсифікації самих результатів виборів».
«У найближчі два-три тижні нам необхідно почати розгляд цього законопроекту, щоб ухвалити рішення, яке чітко окреслить всі правила гри на виборах до органів місцевого самоврядування», — наголосив він.