Боротьба з корупцією неможлива, поки при владі олігархічні групи, – Юлія Тимошенко

Реальна боротьба з корупцією в країні неможлива, поки при владі олігархічні групи.

Про це зазначила лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі програми «Вечірній прайм» на телеканалі «112 Україна».

«Люди розуміють, що в Україні відбувається велика імітація боротьби з корупцією, коли силові структури роблять вигляд, що вони борються з корупцією, а корупціонери роблять вигляд, що вони бояться. Насправді, жодної боротьби з корупцією не відбувається», – наголосила вона.

Лідер «Батьківщини» навела цитати з проекту доповіді борду МВФ, який проходитиме 20 березня і буде присвячений українському питанню.

«По-перше, рівень корупції в Україні є надзвичайним. По-друге, є концентрація політичної та економічної влади в руках маленької групи людей. Тут мова йде про клановість та олігархократію», – зазначила парламентар.

На думку Юлії Тимошенко, країна не може жити, коли всі навколо бачать, що корупція стала головним лейтмотивом життя української влади.

«Треба боротися і в нас є всі інструменти та можливості, але для цього нема керівника держави, який сам би був поза межами корупції», – зауважила народний депутат.

Юлія Тимошенко також наголосила, що на сьогодні Національна агенція по боротьбі з корупцією не справляється зі своїми обов’язками. Закон передбачає призначення зовнішнього аудитора, який контролюватиме і не даватиме  агентству ухилятися від реальної боротьбі з корупцією, додала вона.

«За допомогою громадянського суспільства, міжнародних організацій була визначена людина, яка може стати аудитором Національної агенції з протидії корупції – це Роберт Сторч. Натомість, що робиться в парламенті та в президента? Вони знають, якщо прийде Роберт Сторч, то виверне все оточення президента і прем’єра. І всім стане зрозуміло, хто несе  відповідальність за корупцію в країні. Саме тому олігархічні фракції заблокували його призначення на посаду аудитора і привели в парламент абсолютно невідомого Найджела Брауна», – розповіла парламентар.

На її думку, голосування за аудитора – це тестова річ: «Хто голосував за Сторча, за справжню боротьбу з корупцією, а хто за Брауна. Ось розкладка парламенту на корупційну та некорупційну».

Імітацією боротьби з корупцією лідер «Батьківщини» назвала і ситуацію із затриманням голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

«Усі знали, що в його родини були гроші на заставу. Але Насіров – це лише виконавець, інструмент, якому дають команди президент і його оточення», – зазначила Юлія Тимошенко.

На її переконання, поки при владі олігархічні групи, боротьби з корупцією не може бути.