Бюджет-2016 — це бюджет тотальної руйнації економіки України: Ю.Тимошенко.

Державний бюджет на 2016 рік є найгірше спланованим Кошторисом за історію незалежності України, оскільки передбачає значне збільшення податкового тиску на підприємців, не дає змоги наповнити місцеві бюджети, фактично урізає фінансування низки таких ключових соціальних галузей як освіта та медицина, а також закладає нереальні показники ВВП, та не відображає реального рівня інфляції та індексації заробітних плат та пенсій.
Про це у ході прес-конференції заявила лідер ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. «Хочу відповідально зараз заявити, що такого принизливого для країни, такого непрофесійного, незбалансованого бюджетного режиму, який нам запропонував діючий уряд, ніколи не було! Це — найгірший бюджет за всі часи існування незалежної України. А крім того — це бюджет тотальної і повної руйнації економіки України, руйнації кожної її сфери», — сказала вона і додала: «Це прощальний бюджет. Це значить, що або країна прощається з цим урядом на чолі з прем’єр-міністром, або нам доведеться попрощатися з усіма надіями на стабілізацію та зростання економіки, на реальні, позитивні зміни», — сказала лідер «Батьківщини».
За її словами, насамперед, у бюджеті на 2016 рік не враховані попередньо допущені помилки. На думку політика, аналізуючи рівень ВВП, слід спиратися на об’єктивні показники.
«Побачити реальну трагедію в економіці ми можемо, тільки проаналізувавши ВВП в доларах. Цифри трагічні у порівнянні із 1 січням 2014 року: ВВП в реальному розмірі, у валюті, впав в 2,2 рази. Це трагедія національної економіки», — сказала Юлія Тимошенко. Політик також зауважила, що саме політика останніх двох років призвела до соціальної і економічної трагедії, адже з моменту приходу чинного уряду, реальні доходи людей суттєво скоротилися. Так, середня пенсія в Україні знизилась у 2,6 рази, а реальні доходи людей у валюті зменшилися у 3,4 рази. Також при цьому політик сказала, що уряд не передбачив реальної індексації заробітних плат і пенсій.
Особливе занепокоєння на думку лідера Батьківщини викликає показник інфляції, який представив уряд. На думку політика, замість зазначених 45% реальний показник інфляції значно вищий. «Реальна інфляція становила стільки, наскільки впала гривня, адже ціни у світі в доларах залишилися стабільними. І коли курс гривні впав, то за ці роки реальна інфляція зросла у 2,6 рази», — заявила Юлія Тимошенко.
Говорячи про урядовий проект Державного Бюджету на 2016 рік, Юлія Тимошенко заявила, що фракція «Батьківщина» не буде голосувати за цей бюджет в такому вигляді. І запропонувала Кабінету Міністрів України розглянути детальні пропозиції до проекту держбюджету, що напрацювала фракція «Батьківщина».
«Якщо уряд не прислухається до наших пропозицій, наша фракція не буде голосувати за бюджет», — підсумувала Юлія Тимошенко.