Чіткий механізм референдуму дозволить людям достроково змінювати владу, – Юлія Тимошенко

Основним нововведенням нової Конституції має стати право народу дочасно прибирати неефективну та корумповану владу. А повноцінно реалізувати його можна лише через референдум за народною ініціативою.

Про це заявила Юлія Тимошенко у відеоінтерв’ю, опублікованому на її сторінці у Facebook.

«За чинною сьогодні Конституцією у народу України немає жодного інструменту, як прибрати  скомпрометованого, корумпованого мера, абсолютно неефективний уряд, продажного, корумпованого президента, не здатний до реальної роботи парламент. Жодного інструменту, окрім революцій і повстань, які закінчуються великими жертвами. І тому я вважаю, що нова Конституція мусить якраз дати людям імперативне, чітке право: якщо вони бачать, що влада нікчемна, якщо влада неефективна, не інтелектуальна, корумпована – прибирати її достроково», – наголошує політик.

Найуспішніші країни світу – Сполучені Штати, Франція, Норвегія, Швейцарія тощо – на власному  досвіді довели ефективність народних волевиявлень, констатує лідер «Батьківщини». Там референдуми є універсальним інструментом вирішення питань різного ґатунку – від обрання моделі державного устрою до будівництва автомобільного тунелю.

На переконання Юлії Тимошенко, вся світова політична практика показує, що всенародне опитування – це «нормально і нескладно»: «І тільки українські політики заявляють, що референдум – стихійне лихо, організувати яке важко, дорого і неможливо».

«Це – неправильно, і так не має бути. У проекті нової Конституції ми передбачаємо використання референдуму. Люди отримають право за власною ініціативою проводити референдуми та за їхньою допомогою контролювати політиків і притягувати їх до відповідальності», – наголосила лідер партії.

На думку Юлії Тимошенко, закладений у новій Конституції чіткий і зрозумілий механізм ініціювання і проведення референдумів дасть людям можливість впливати на владу, керувати нею, і за необхідності прибирати.

«Президенти, депутати, міністри слухатимуться простих виборців. І це змінить країну», – переконана Юлія Тимошенко.