День виборів: перелік порушень (ОНОВЛЕНО)

«Батьківщина» оприлюднює факти порушеннь виборчого законодавства у день місцевих виборів до ОТГ, які відбуваються у неділю, 23 грудня:

На Волині

На виборчої дільниці №070536 у с. Ратнів Луцького району журналісти помітили жінку, яка відмічала у списках виборців тих, хто прийшов голосувати.

Як з’ясувалося, жінка є довіреною особою кандидата в депутати до рад ОТГ по округу №24 Юрія Шумського. Він балотується як самовисуванець, однак відкрито підтримує «Блок Петра Порошенка».

Порушення правил голосування помітили не лише журналісти, а й спостерігачі від інших політичних партій і виборці.

Представники правоохоронних органів намагалися з’ясувати, чим насправді займається довірена особа кандидата в депутати і звідки у неї списки виборців, однак вона швидко залишила територію дільниці.

Ймовірно, жінка здійснювала контроль над волевиявленням громадян, що може бути частиною схеми підкупу виборців.

На Київщині

У Баришівській ОТГ члени дільничної виборчої комісії №320004 від БПП здійснили абсолютно грубе порушення вимог виборчого законодавства. У межах одномандатного виборчого округу №8 видали виборчі бюлетені округу №9, що унеможливило для виборців скористатися закріпленим за Конституцією виборчим правом.

Про це написала народний депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель на своїй сторінці у Фейсбук.

Політик зауважила, що представники «Батьківщини» звернулися з офіційними скаргами до Баришівського райвідділу поліції про кримінальне правопорушення, вчинене членами Блоку Петра Порошенка безпосередньо начальнику ГУ НП в Київській області й голові Національної поліції.

На Рівненщині

Рівненська «Батьківщина» заявляє про тиск на кандидатів. У переддень голосування кандидатам від ВО «Батьківщина», які балотуються до рад Корнинської та Дядьковицької ОТГ, телефонували нібито працівники правоохоронних органів і вимагали з’явитися на розмову до місцевої сільської ради.

Під час особистої зустрічі з одним із наших кандидатів невідомий відмовився показати своє службове посвідчення, а лише безпідставно звинуватив у підкупі виборців.

Рівненська обласна парторганізація вважає методи шантажу та залякувань, якими користуються політичні опоненти напередодні виборів, неприпустимими в демократичному суспільстві.

На Рівненщині в селі Колоденка списки виборців із п’ятниці були зачинені в сейфі разом із бюлетенями. Таким чином виборці не мали змоги перевірити свою наявність у списках.

Окрім того, у списках були відсутні позначки навпроти прізвищ тих, хто виявив бажання голосувати вдома.

У селі Загороща у списках виборців також були відсутні позначки напроти бажаючих голосувати за місцем проживання. Члени дільничних комісій лише сьогодні зранку вносили ці правки у список виборців.

Представники «Батьківщини» виявили, що всі заяви написані одним почерком і не містять жодних дат. Також відсутній протокол засідання виборчої комісії про ухвалення рішення щодо виборців, які голосуватимуть за межами дільниці. До того ж, із двох маленьких скриньок для голосування за місцем проживання лише одна була запечатана.

Зафіксовані порушення і в селі Корнин. Там члени комісії не перевіряли паспорти, зокрема місце реєстрації виборця.

За фактом неналежної підготовки до виборів та порушень виборчого законодавства представники «Батьківщини» склали відповідні акти.

На Полтавщині

У Чорнухинській селищній ОТГ, що на Полтавщині, спостерігачі виявили на всіх виборчих дільницях надруковані на простому офісному папері бюлетені.

Про це інформує прес-служба Полтавського обласного партійного осередку.

За словами голови Чорнухинської районної парторганізації Олександра Раська, виборчі бюлетені не мають навіть захисних знаків, що створює можливість для порушень під час виборчого процесу.

Олександр Расько поінформував, що наразі партійці звернулися до Чорнухинської територіальної виборчої комісії з вимогою надати всю документацію, що підтверджує факт виготовлення бюлетенів саме такого зразка.

На Черкащині

У Чигирині, що на Черкащині, на одній із виборчих дільниць голова комісії винесла за межі дільниці списки осіб, які голосуватимуть вдома.

Окрім того, у селищі Суботів Чигиринського району із запізненням було відкрито дільницю, а в селі Коврай Золотоніського району (Плешканівська ОТГ) зафіксовано підвіз виборців із сусіднього хутора Леонівщина до дільниці.

У Канівському та Золотоніському районах спостерігачі зафіксували заяви виборців для голосування вдома, роздруковані на принтері. За законом, вони мають бути написані власноруч.

У Михайлівській ОТГ Драбівського району на одній із дільниць видавали бюлетені з номерами, які не відповідають номеру виборчої дільниці.

На Львівщині

На Львівщині лікар зізналася, що виписувала фальшиві довідки для виборців, аби вони мали змогу проголосувати індивідуально за місцем перебування.

На двох виборчих дільницях селища Меденичі Дрогобицького району, де 23 грудня відбулися вибори до місцевої ради ОТГ, зафіксували 79 заяв від виборців про необхідність голосування на дому.

Як повідомив депутат Львівської облради від ВО «Батьківщина» Ярослав Качмарик, лікар особисто написала заяву на ім’я голови ДВК, що «довідки були незадовільно оформлені через велику кількість звернень хворих дітей та дорослих» і просить визнати їх недійсними.

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

У Первомайську «батьківщинівці» влаштували свято для дітей

Докладніше

Юлія Тимошенко: Ми покладемо край неоколоніальній політиці, коли країну затягують у борги, ще й змушують утримувати «наглядачів» за свій рахунок

Докладніше

Юлія Тимошенко: До миру потрібно прокладати справжній, реалістичний, справедливий шлях

Докладніше
Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31