День виборів: перелік порушень (ОНОВЛЕНО)

«Батьківщина» оприлюднює факти порушення виборчого законодавства у день місцевих виборів у ОТГ, які відбулися 24 грудня:

Дніпропетровщина

У Дніпропетровській області у Саксаганській ОТГ на дільниці 120473 комісія ухвалила рішення про голосування за місцем проживання 180 виборців. Проте після заяв спостерігачів про визіт оперативної групи проведено додаткове засідання, в ході якого залишилось усього 9 виборців, які голосують на дому.

Миколаївщина

Під час проведення голосування на місцевих виборах до Арбузинської ОТГ об 11:30 на виборчій дільниці (ТВО №6) у виборців в руках виявлено папірці з прізвищем кандидата, за якого треба проголосувати (ПІБ кандидата на голову Травянко Є.В. та ПІБ кандидата в депутати селищної ради Єдин В.В.).

Сумщина

Кандидати від партії Олега Ляшка у Чупахівській ОТГ пропонують виборцям за голосування горілчані напої у місцевому кафе у необмеженій кількості. Окрім того, під час голосування «на дому» члени виборчої комісії використовували агітаційні матеріали партії Олега Ляшка. Пакет із партійною символікою, у якому знаходилися продукти харчування, члени ДВК намагалися презентувати виборцям, які голосують вдома.  Також, місцеві жителі розповідають, що за декілька днів до голосування відбувався прямий підкуп виборців: людям пропонували пакети із гречкою та іншими продуктами харчування.

Чернігівщина

На Чернігівщині у Варвинській ОТГ Радикальна партія Ляшка здійснює підвіз виборців, а спостерігачі координують явку «своїх» людей.

Під час виборчого процесу в Линовицькій ОТГ Прилуцького району депутати від «Батьківщини» викрили схему скуповування голосів Радикальною партією

«Представники Радикальної партії Олега Ляшка відмічають у списках людей, які прийшли на дільниці. Після процедури голосування їм проставляють печатки на листівках з логотипом політичної сили та вдячністю за підтримку їхньої команди», – розповіла депутат Чернігівської обласної ради з фракції «Батьківщина» Віта Солорєва.

За її словами, спостерігачі не заперечують факт ведення обліку виборців і зізнаються, що списки їм надали у штабі Радикальної партії Олега Ляшка. Такі дії відбуваються на більшості виборчих дільниць Линовицької громади.

Представники «Батьківщини» розповіли, що «радикали» підвозять людей до дільниць цілими групами, а після голосування листівки з печатками обмінюють на грошову винагороду.

На Чернігівщині спостерігачі від «Батьківщини» зафіксували факти масового підвозу людей на дільниці. За словами народного депутата від «Батьківщини» Валерія Дубіля, у результаті такої «самодіяльності» станом на 16 годину спостерігалась занадто висока явка виборців у Височанській ОТГ – 59,71%, у Варвинській – 50,45%, у Городнянській – 48,73%, у Линовицькій – 58,83%.

Для порівняння: загальна явка на попередніх виборах тут становила 54,79%.

У Борзнянському районі на Чернігівщині невідомі особи розповсюджують плакати з логотипами «Батьківщини», де безпідставно звинувачують політичну силу в підкупі виборців.

Як інформує прес-служба Чернігівської обласної парторганізації, на плакатах розміщено список кандидатів від «Батьківщини», які нібито здійснювали неправомірні дії. Постер також містить фейкове звернення Юлії Тимошенко, в якому зазначається, що «згідно рішення Політичної ради партії ВО «Батьківщина» №123-КВ від 20.12.17 р. за систематичний підкуп виборців депутати, які здійснювали підкуп, будуть відкликані».

Полтавщина

На виборчій дільниці в селі Щербанях виявили виборців, які після голосування фотографували свої бюлетені.

За словами акредитованого спостерігача на дільниці Євгена Бражника, затримали на гарячому жінку, яка відкрито сфотографувала свій бюлетень із позначкою напроти прізвища провладного кандидата на посаду голови Щербанівської ОТГ.

«Вона це робила навіть не криючись, бо потрібно відзвітуватися за отримані кошти за голос», – пояснив спостерігач.

На дільницях, які входять до Щербанівської ОТГ Полтавського району, зокрема, у селах Гора, Пожарна Балка, Малий Тростянець та Нижні Млини, під час голосування без видимих причин періодично зникає світло, що суттєво гальмує виборчий процес.

Одещина

У Таїровській ОТГ на Одещині спостерігачі зафіксували численні порушення:

Три дільниці у Таїровській ОТГ (Овідіопольський район) тут відкрилися із запізненням через довгу реєстрацію спостерігачів і довірених осіб кандидатів. Початок виборчого процесу супроводжувався конфліктами.

Представники «Батьківщини» повідомляють, що на дільницях у Таїровській ОТГ присутня рекордна кількість спостерігачів.

В Одеській обласній парторганізації також заявляють про непорозуміння із виборчими списками в Таїровській ОТГ.

«Спостерігачі зазначають, що багато виборців не можуть знайти себе у списках, натомість голова ДВК каже про якісь уточнені списки, за якими реєструють невідомих молодиків, що прибувають цілими автобусами, – ідеться в повідомленні Одеської обласної «Батьківщини».

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Ставка на професіоналів: «Батьківщина» веде в мери Києва Олексія Кучеренка

«Батьківщина» йде на місцеві вибори з гаслом ЄДИНА НАДІЙНА КОМАНДА

Докладніше

Юлія Тимошенко: Об’єднуємося заради відновлення миру в Україні

Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31