ДЕНЬ ВИБОРІВ: Перелік порушень

«Батьківщина» оприлюднює факти порушеннь виборчого законодавства у день виборів Президента України, які відбуваються у неділю, 31 березня:

Львівщина

За словами голови Львівської обласної «Батьківщини» Михайла Цимбалюка, на більшості дільниць відсутні інформаційні плакати про кандидатів, а якщо є, то інформація про кандидатів розміщена не в алфавітному порядку.

На одній із дільниць 116-го виборчого округу у Львові один із виборців передав свій бюлетень для голосування іншому виборцю.

На 117-му виборчому окрузі зафіксована велика кількість невкинутих в урни контрольних листів, що також є порушенням.

На дільниці військової частини у селі Старичі Яворівського району не вистачає бюлетенів для голосування.

Київщина

У Боярці на Київщині зафіксовано факти підкупу виборців представниками кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

У Вишгороді зафіксовано спробу винести виборчі бюлетені методом «каруселей». Це технологія, коли виносяться виборчі бюлетені, а згодом їх вкидають інші виборці за певного кандидата.

«За показаннями громадянина, що виносив бюлетень, до нього підійшли двоє людей і запропонували 800 гривень за умови, якщо він винесе бюлетень для голосування», – зазначив спостерігач від «Батьківщини» у Вишгороді.

Окрім того, у Боярці та Ірпені роздають кульки та інформаційні флаєри від колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка, засновника політсили « Нові обличчя». У рекламці просять виборців підтримати чинного президента Петра Порошенка. Про це представникам «Батьківщини» повідомили очевидці.

Закарпаття

На Закарпатті спостерігачі від «Батьківщини» виявили вже підписані членами комісії протоколи про підрахунок голосів виборців без печатки та без встановлення результатів голосувань.

Порушення зафіксували у смт. Воловець, на дільниці №210141 (ТВО №70).

Офіційний спостерігач від кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко склав акт про порушення вимог Закону України «Про вибори Президента України».

Дніпропетровщина

У Кривому Розі спостерігачі від «Батьківщини» розпочали свою роботу та фіксують перші порушення встановленого порядку й правил проведення виборів.

Так, на виборчій дільниці №121603 в Саксаганському районі зафіксована спроба повторного отримання бюлетеня виборцем. На місце порушення було викликано оперативну групу, після чого виборець втік. Спостерігачі від Криворізької «Батьківщини» закликають представників громадських організацій, що здійснюють спостереження за виборами, фіксувати кожний факт порушення, щоб не допустити фальсифікацій результатів голосування.

Окрім того, на виборчій дільниці №121668 представники Національної поліції перешкоджають проведенню екзитполу. Криворізька «Батьківщина» вимагає від представників поліції дотримуватись закону і нагадує, що їхня функція – спостерігати за порядком, а не порушувати його.

Серед порушень на виборах також невчасне відкриття дільниці (№121739 в Центрально-Міському районі), видача бюлетенів із завчасно проставленими відмітками (№121603 та 121661 у Покровському районі).

На дільниці №121602 в Саксаганському районі було видалено спостерігача від «Блока Петра Порошенка», що перебував в стані алкогольного сп’яніння.