Депутати від «Батьківщини» принципово висловилися з приводу прийняття обласного бюджету.

25 грудня Миколаївська обласна рада прийняла основний фінансовий документ області на 2016-ий рік. Дохідна частина обласного бюджету прогнозується у розмірі 3 млрд. 451 млн. 618,73 тис.грн., видаткова частина — у сумі 3 млрд. 449 млн. 716,57 тис. грн. За день до дня проведення сесії обласної ради розглядалися інші цифри. Але, з урахуванням прийняття Державного бюджету України лише під ранок 25 грудня, показники дещо змінилися. Втім фракція партії «Батьківщина» одноголосно проголосувала за бюджет, розуміючи, що область має працювати та розвиватися вже з перших днів нового, 2016-го року.

Прийняттю бюджету передувала складна робота, адже проект документу депутати отримали лише за кілька днів до сесії. Не були остаточно відомі фінансові показники по декільком галузям, зокрема, у сфері утримання медичних закладів вторинного рівня, коледжів, професійно-технічних закладів. Лише вранці 25 грудня зміни, з врахуванням прийнятого Державного бюджету, були доведені до відома та розгляду миколаївських депутатів.

Як зазначає член фракції «Батьківщина», заступник голови бюджетної комісії облради Олександр Бондар, партія завжди виходила з тої позиції, що пріоритетом має бути соціальна спрямованість фінансового документу. Це принцип та основний меседж партії, на якому наголошує лідер Юлія Володимирівна Тимошенко. До речі, зазначає Олександр Олександрович, у зв’язку з тим, що фінансування низки соціальних пільг та гарантій проігнорували на рівні Верховної Ради, фракція «Батьківщини» в парламенті проголосувала проти. І це також вірна позиція.

Олександр Бондар зауважив, що, на жаль, бюджет вкрай недосконалий. Доходна та видаткова частина написані загальними словами. «Я, як член бюджетної комісії, за цей проект не проголосував на засіданні комісії, — відверто зізнався він.  – З одної причини, — ми на той час ще не знали розміру доходної частини бюджету, доки не був прийнятий Державний бюджет. Не проголосував, тому що не бачив джерел доходів, бачив тільки видатки. А пропозицій щодо оптимізації видатків, інновацій (наприклад, впровадження енергоефективних технологій в бюджетній сфері) я не почув. Слід думати не лише про доходи, а й про те, як можна скоротити видатки. Сьогодні віддав свій голос за бюджет, тому що слід жити і рухатися вперед. Неприйняття фінансового документу більш внесло би дестабілізацію, ніж позитив».

— Вважаю, що ми прийняли більш-менш збалансований бюджет, — відзначив керівник фракції «Батьківщина» в обласній раді Сергій Чмир, — Проголосували задля того, щоби працювала область, щоби люди вчасно отримували заробітні плати. Соціальна складова завжди була пріоритетом нашої партії. Хоча, звісно, є певні питання до самої процедури обговорення бюджету. Робилося все в стислі терміни, але головне – результат. Бюджет прийнято. В решті решт, протягом подальшої роботи депутатського корпусу можуть вноситися зміни, корегуватися показники.

Депутат обласної ради трьох скликань, що має великий досвід роботи керівником підприємства, Анатолій Ніколенко також висловив критичні зауваження і до проекту бюджету на 2016-ий рік, і з приводу внесення змін до бюджету 2015-го року. «На жаль, — зазначив Анатолій Анатолійович, — сьогодні директор департаменту фінансів Вадим Іщенко не зміг в повній мірі відповісти на питання, які цікавили депутатів нашої фракції. Втім, всім зрозуміло, що бюджет, навіть такий недосконалий, треба прийняти. Адже в новому році по ньому жити всій області. Відверто, мені здалося, що керівник департаменту не зміг донести до депутатів просту формулу — з чого складаються доходи, звідки прийдуть чи не прийдуть субвенції, куди підуть видатки. Втім закладені непогані показники із підтримки соціальних програм».

Консолідовану позицію депутатів від «Батьківщини» прокоментував перший заступник голови Миколаївської обласної ради, голова обласної організації партії «Батьківщина» в області Михайло Соколов. «Прийняття бюджету вважаю доказом об’єднання демократичних сил в обласній раді, — зазначив Михайло Володимирович. – Щойно обрана рада довела, що ми можемо спільно працювати на користь громади області. Вдячний колегам з фракції за принципову позицію, слушні зауваження та ділові пропозиції».