Для реальної боротьби з корупцією необхідно ввести в дію механізми її подолання

Для того, щоб розпочати системну роботу з подолання корупції, в державі має запрацювати механізм аудиту державних фінансів, Антикорупційне бюро та розпочатися реальна боротьба з олігархізацією.

Про це в ефірі передачі «Чорне дзеркало» на телеканалі «Інтер» повідомив народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько.

«Ми проаналізували, скільки податку на додану вартість минулого року було відшкодовано в Україні. Це 37 мільярдів гривень. 60% суми отримали 9 конкретних прізвищ. При цьому, 12 мільярдів гривень ПДВ не виплатили у минулому році малому та середньому бізнесу — тим, хто реально годує економіку, створює нові робочі місця», — зазначив він.

За словами Івана Крулька, щоб зламати цей механізм збагачення олігархів, потрібно нарешті реально розпочати боротися з корупцією, адже на сьогодні всі державні монополії контролюються олігархами.

«Через обезголовлену Держфінінспекцію жоден акт не може бути направленим до Генпрокуратури. Немає голови Антимонопольного комітету, не запрацювало Антикорупційне бюро», — зауважив представник «Батьківщини».

Також Іван Крулько повідомив, що цього тижня в Комітеті Верховної ради України з питань бюджету проводили комітетські слухання щодо реформування Рахункової палати.

«Рахункова палата – це парламентський орган, який повинен здійснювати аудит за використання публічних фінансів. На сьогодні повноваження майже всіх членів Рахункової палати прострочені на 2 роки. А це саме той орган, який повинен здійснювати аудит за використанням бюджетних коштів», — підкреслив депутат.
Крулько також переконаний: «Для того, щоб в країні розпочалася реальна боротьба з корупцією, необхідно ввести в дію механізми, які будуть її долати».

«Потрібен реальний механізм аудиту за використанням державних фінансів, системна боротьба з непрозорістю контрольованих олігархами монополіями через дієвий Антимонопольний комітет, а також ефективне Антикорупційне бюро. Допоки цього не буде, всі слова про боротьбу з корупцією залишаться словами, а не реальною роботою», — наголосив народний депутат.