«Електронна система голосування — виклик часу, потреба суспільства», — голова обласної організації партії «Батьківщина» Михайло Соколов.

На засіданні 3-ої позачергової сесії Миколаївської обласної ради 7-го скликання при прийнятті бюджету постало питання влаштування у 2016-му році системи головування «Рада». Питання виявилося гострим та викликало суперечки при його підготовці під час засідань постійних комісій. З незрозумілої причини основними опонентами встановлення системи електронного голосування виявилися члени фракції «Опозиційний блок» в Миколаївській обласній раді. Вони запевняли, що кошти, які виділені на систему «Рада», будуть втрачені марно.

Закиди депутатів «Опозиційного блоку» базувалися на сумнівних аргументах. Мовляв, гривні, виділені на прозору систему голосування, заберуть у представників бюджетної сфери; голосувати можна й по-старому, підняттям мандатів; й взагалі не слід впроваджувати новацій.

З такою позицією категорично незгодні представники фракції «Батьківщина» в обласній раді та особисто перший заступник голови облради, голова обласної організації партії «Батьківщина» в області Михайло Соколов. Його підтримали колеги по фракції та партії. Так, депутат ради, член фракції, Олександр Бондар зазначив, що Миколаївська обласна рада – єдиний  в Україні орган місцевого самоврядування, який не має електронної системи голосування. «По-друге, — відзначив депутат, — з 2016-го року вступає в силу Закон про поіменне голосування і фіксацію цього голосування під час сесій місцевих рад. Тобто, нам слід просто виконувати закон. І по-третє, має місце і таке поняття, як імідж обласної ради. Навіть в деяких місцевих радах області вже встановлені поіменні системи електронного голосування. Логічно, що в разі встановлення системи «Рада» виборці будуть знати, як і за що голосують їхні обранці. Це важливо для зворотного зв’язку. Часто буває, що депутати порушують регламент, не дотримуються правил, йдуть виступи з місця, які затягуються. Є певна безконтрольність. Коли така система буде встановлена, вона буде дисциплінувати депутатів».

Що ж стосується міфу з приводу начебто витрачання та відбирання коштів у бюджетників, то це точно, — міф. Насправді, кошти на встановлення системи «Рада» передбачені у резервному фонді обласного бюджету. В разі, якщо в області не трапиться надзвичайної ситуації, кошти можуть бути спрямовані на придбання «Ради». Якщо ж, не дай Боже, така ситуація станеться, немає жодних проблем здійснити перерозподіл та віддати бюджетні гривні на ліквідацію непередбачуваних випадків.

Перший заступник голови Миколаївської обласної ради Михайло Соколов чітко сформулював свою позицію та думку представників фракції «Батьківщина».

— Виборці мають повне право знати, за що голосує їхній депутат, — вважає Михайло Володимирович.  – На відстоюванні принципів прозорості та відкритості діяльності депутатів місцевих рад завжди наполягала Юлія Тимошенко. Принцип нашої політичної сили, — продемонструвати, аби депутати не ховалися за лінією своєї парті, а несли персональну відповідальність за ті рішення, що приймаються на сесіях та визначають долю людей, які їх обирали. Саме тому я запропонував обладнати сесійну залу системою електронного голосування».

Перший заступник голови Миколаївської обласної ради, лідер місцевої «Батьківщини» переконаний, що депутатам інших фракцій час зрозуміти, що виборці стали більш свідомими, патріотично налаштованими й вони бажають знати, за що, чому і як голосували народні обранці.  Система «Рада» дасть можливість кожному миколаївському виборцю спостерігати за діяльністю депутатів, забезпечити повну відкритість та прозорість  рішень, які приймаються. А значить, надасть можливість кожному мешканцю області опосередковано брати участь в управлінні, стати насправді реальним учасником процесів перетворень в суспільстві.