Іван Крулько: Президент міг призначити референдум по НАТО будь-якого дня ще три роки тому

Партія «Батьківщина» підтримує проведення референдуму щодо членства в НАТО, адже це питання безпеки і незалежності нашої країни.

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько під час «Великого ефіру з Світланою Орловською» на  «NewsOne».

Він нагадав, що у 2008-му Україна заявляла про свою готовність приєднатись до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) спільним листом прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, голови Верховної ради Арсенія Яценка та президента Віктора Ющенко.

«Але тоді на саміті у Бухаресті через активні дії Росії та нерішучість окремих країн-членів НАТО, ПДЧ не було надано. Це була дуже велика системна помилка НАТО», – заявив народний депутат, наголосивши, що «цей лист є, і його ніхто не скасовував».

Тому, на думку Івана Крулька, нинішній владі, насамперед, треба поновити цей лист і відновити у законодавстві «вступ до НАТО як Стратегію зовнішньої політики України», адже у 2010-му цей пункт був скасований Януковичем змінами до Закону «Про основи національної безпеки».

Screenshot_20170203-103414

За словами парламентаря, 27 листопада 2014 року, він разом з Юлією Тимошенко та Борисом Тарасюком подали законопроект №1014, що виправляв законодавство і де було чітко прописано, що стратегією зовнішньої політики України є вступ до НАТО, але цей закон не прийняли.

Натомість, прописали дуже скромно щодо «поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для вступу України до НАТО» .

«Це  показує, наскільки Банкова реально підтримує вступ до НАТО», – резюмував народний депутат.

Щодо референдуму, за словами представника «Батьківщини», президенту не треба зараз докладати багато зусиль, щоб його провести, бо в жовтні 2014 року  «Батьківщина» уже передала до Адміністрації Президента 3 мільйони 340 тисяч підписів «за» референдум про вступ України до НАТО, які були зібрані за народною ініціативою.

«Базуючись на тих підписах, з 2014 року Президент України міг призначити будь-якого дня, але не зробив цього», – зауважив Іван Крулько, припустивши, що ця заява зроблена саме зараз не випадково.

На його думку, це свідчить, що влада дуже серйозно готується до позачергових виборів до парламенту і «проведення референдуму, яке може співпасти з позачерговими виборами, є тактичним ходом, щоб отримати більше голосів».

Водночас «Батьківщина» дотепер вважає проведення референдуму  правильним кроком, і у 2014-му український народ своїми підписами підтвердив прагнення України бути в НАТО.

«Без НАТО ми не будемо повноцінно незалежною країною, – зауважив Іван Крулько і спрогнозував високу явку на референдум та його позивний результат. – Це буде можливим, зокрема завдяки потужній інформаційно-роз`яснювальній роботі «Батьківщини» щодо вступу в НАТО».