Комітет ВРУ підтримав законопроєкт Юлії Тимошенко щодо застосування фактичного прожиткового мінімуму при нарахуванні соцвиплат

Комітет з питань соцполітики та захисту прав ветеранів рекомендував внести до порядку денного та розглянути законопроєкт Юлії Тимошенко щодо затвердження прожиткових мінімумів на рівні фактичного розміру (№ 1175).

«Доходи українців на сьогодні є одними з найнижчих на європейському континенті. Треба закінчити з епохою бідності та підняти мінімальні пенсії і зарплати до рівня, не меншого за фактичний прожитковий мінімум (становить у середньому 4251 грн)», – наголосила лідер «Батьківщини» на засіданні комітету.

Вона зауважила, що в бюджеті на 2020 рік новий уряд, як і попередній, знову пропонує встановити прожиткові мінімуми вдвічі менші за фактичні для різних категорій громадян, порушуючи вимоги ст. 6 закону «Про оплату праці» та ст. 28 «Про загальнообов‘язкове пенсійне страхування».

Як зазначила Юлія Тимошенко, соціальні виплати на дітей до 6 років у бюджеті-2020 пропонується встановити на рівні 1824 грн, що становить лише 48% від мінімального прожиткового мінімуму для цієї категорії, а мало би бути 3746 грн; на дітей до 18 років – 2274 грн (49%), а мало би бути 4583 грн; для працездатного віку —2155 грн (42%) замість 5141 грн, для пенсіонерів та осіб з інвалідністю —1679 грн (49,6%) замість гарантованих законом 3385 грн.

«Я пропоную цим законом написати, що в бюджеті на рік, який планується, не можуть бути закладені соціальні стандарти (пенсії, зарплати) нижчі за встановлений за методологією фактичний прожитковий рівень», – наголосила Голова партії.