Комунальні тарифи завищені, їх треба переглядати – висновок Робочої групи ВР

Ініційоване урядом України підвищення цін на природний газ та пов’язані з його споживанням комунальні послуги для населення відбулося необґрунтовано. Комунальні тарифи та роздрібні ціни на природний газ потребують негайного перерахунку.

Таким є головний висновок, що міститься у Звіті Робочої групи парламенту, створеної на вимогу фракції «Батьківщина», яка перевіряла обґрунтованість підвищення цін на енергоносії та комунальні послуги.

Зокрема, Робоча група з’ясувала наступне:

— Норми та обсяги споживання газу безпосередньо населенням та газу на виробництво теплової енергії у прогнозному балансі природного газу в Україні на 2015 рік є завищеними та мають бути переглянуті.

— В Україні для комунальних потреб цілком достатньо газу власного видобутку, а інформація уряду щодо необхідності використання імпортованого газу для цих цілей є недостовірною. Об’єм імпортованого газу, який планується використати для споживання населенням, необґрунтовано збільшено як мінімум удвічі.

— У зв’язку з цим, роздрібна ціна на природний газ у розмірі 7 188 грн. за 1000 кубометрів газу, згідно матеріалів, наданих Робочій групі, завищена.

— До тарифів безпідставно закладені виробничо-технологічні витрати газу та його втрати у газопроводах.

— Якісь газу, що використовується у комунальній сфері і за яку несе відповідальність постачальник, зокрема норма теплоти згорання, значно нижча, ніж у країнах ЄС.

— Уряд підвищив комунальні тарифи, не маючи інформації про реальну структуру собівартості видобутку природного газу дочірніх підприємств НАК «Нафтогаз України». Відповідні дані планується отримати лише у вересні 2015 року.

— Уряд не вживає заходів, спрямованих на збільшення видобутку газу державним підприємством ПАТ «Укргазвидобування». Навпаки, ведеться політика скорочення видобування власного (державного) газу на фоні збільшення видобутку приватного.

— Україна має великий потенціал для підвищення енергоефективності до рівня країн ЄС, однак на даний момент держава робить недостатньо для його максимального використання. Зокрема, в країні для підприємств-постачальників енергоносіїв досі діє застарілий принцип ціноутворення: «витрати підприємства + прибуток», а не принцип граничного тарифу, який встановлюється за формулою стимулюючого ціноутворення.
Для зняття напруженості у суспільстві та приведення комунальних тарифів до економічно обґрунтованого рівня Робоча група рекомендує:

— Невідкладно переглянути ціни/тарифи на природний газ та комунальні послуги (теплопостачання, централізованого опалення).

— Прискорити розроблення та прийняття проекту закону Про житлово-комунальні послуги, який дозволить комплексно вирішити проблеми у сфері ЖКГ і впорядкувати тарифоутворення.

— Розглянути проекти законів щодо посилення захисту громадян від необґрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

— Розглянути проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо здешевлення вартості газу за рахунок скасування 70% ренти на газ власного видобутку для потреб населення.

— На законодавчому рівні зобов’язати підприємства теплопостачання установити будинкові лічильники тепла та гарячої води у 100% багатоповерхових будинках до 01.10.2016 року.

— Внести зміни до закону «Про комерційний облік природного газу» щодо скорочення термінів встановлення лічильників побутовим споживачам та іншим категоріям з 2018 р. до 2016 р.

— Доручити Кабінету Міністрів удосконалити порядок надання житлових субсидій щодо автоматичного нарахування субсидій пенсіонерам, інвалідам та особам, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

— Зобов’язати уряд виконати норми законодавства щодо задоволення потреб населення в природному газу з ресурсу, видобутого державними газодобувними підприємствами та господарськими товариствами, частка держави у статутних капіталах яких становить 50 відсотків та більше.

— Переглянути норми витрат теплової енергії на опалення житлових та громадських будівель, питомих тепловтрат, відповідно до європейського законодавства та кліматичних умов.

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

«Політика повинна залишитися в Києві»- Вадим Підберезняк в програмі «Контраргумент»

Докладніше

«Команда Батьківщини»: на місцеві вибори Ерік Григорян йде разом із ВО «Батьківщина»

Кривоозерщина: заклади освіти не готові до жорстких умов карантину

Докладніше
Календар новин
Вересень2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30