Ми не дамо відібрати землю в селян, – Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко закликала закріпити право на землю за людьми, які на ній працюють і живуть.

Про це лідер «Батьківщини» заявила під час публічного обговорення Нового аграрного курсу України в Миколаєві.

Юлія Тимошенко зазначила, що сьогодні її команда докладає всіх зусиль, щоб не дозволити зробити землю товаром, зокрема через те, що вітчизняні чорноземи на тіньовому ринку вже прибрали до рук кілька родин, і тепер намагаються це узаконити. Вони також не дозволять аграріям викупити за розумною ціною землю, на якій ті працюють. Адже якщо землю виставлятимуть на аукціони, ціна буде такою, що аграрії не зможуть конкурувати.

«Саме тому наші фермери, наші сільгоспвиробники мають закріпитися на нашій землі», – заявила лідер партії.

На її переконання, землю можна буде продавати лише тоді, коли ми відчуємо, що жодні транснаціональні латифундистські корпорації не зможуть її привласнити, коли банківська система стане стабільною. І першими кандидатами на отримання землі мають бути фермери, які на ній працюють, додала Тимошенко. Водночас держава має подбати про те, щоб аграрії мали змогу купити землю за розумною фіксованою ціною і в кредит.

Справедливі правила в усіх сферах життя, зокрема і в аграрній галузі, на думку лідера «Батьківщини», запровадить Новий курс. Він передбачає ухвалення Нової народної Конституції, нової економічної політики, яка якраз і закріпить землю за селянами з правом успадкування, нової соціальної політики і нової стратегії миру.

Також Юлія Тимошенко підтвердила, що у новій Конституції планується надати сильні права громадянському суспільству, зокрема профільним Асоціаціям, однією з яких буде Асоціація аграріїв. Вона матиме право законодавчої ініціативи та вето щодо законопроектів, постанов та інших документів, які розглядатимуться у парламенті чи в уряді.

Пропозиції лідера «Батьківщини» схвалили представники аграрного сектору, які також взяли участь в обговоренні Нового аграрного курсу.

Так, зокрема, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов зазначив, що він підтримав підписання у березні цього року Меморандуму між «Батьківщиною» та аграрними асоціаціями.

За його словами, пропозиції, які увійшли до документу, є цілком реальними: «Я сподіваюсь, що вони будуть реалізовані, що ми почнемо рух у напрямку прозорого, чесного сільгоспсектору. Це означатиме, що ми зможемо отримувати кредити під нормальні відсотки, зможемо нормально розвиватися».

Юлія Тимошенко запросила учасників сьогоднішньої дискусії до участі у Форуму з обговорення Нового економічного курсу, який відбудеться 18 вересня у Києві.