Миколаївщина формує єдину електронну платформу.

19 -20 січня за запрошенням голови Миколаївської ОО ВО «Батьківщина» , першого заступника голови Миколаївської обласної ради Михайла Соколова, Миколаївщину відвідала з робочим візитом член правління НПО «Центр Європейської Інтеграції та Розвитку України», радник голови комітету закордонних справ Парламенту Естонії, експерт Агентства електронного урядування України Яніка Мерило.

я 2

Протягом дня експерт провела низку зустрічей з громадськістю та молоддю міста, взяла участь в засіданні круглих столів з представниками органів місцевого самоврядування, зустрілась з керівництвом області та міста.

Метою перебування в Миколаєві пані Яніки стала підготовка до формування єдиної програми електронної Миколаївщини та підписання Меморандуму про співпрацю в рамках реалізації спільного проекту щодо консультацій стосовно створення платформи електронного урядування в Миколаївській області між Миколаївською обласною радою та НПО «Центр Європейської Інтеграції та Розвитку України».

Міжнародний експерт переконана, що вся публічна інформація повинна бути доступна і відкрита для людей, а адміністративні послуги, які надають органи влади, мають бути електронними. Вона навела приклад Львова, де існує «Картка львів’янина», яка є не тільки банківською картою, нею можна розплачуватися у громадському транспорті, отримувати інші послуги. Також Яніка Мерило розповіла, як працює система електронного урядування в Естонії. Там будь-які комунальні послуги можна оплатити, не виходячи з дому, сидячи за комп’ютером. Таким же чином можна отримати і адміністративні послуги. Крім того, там діє така система, як «Електронне здоров’я». Вона дає можливість зберігати історію хвороби людини в електронному вигляді.

Як зазначила Яніка Мірило, в Україні відсутня загальна державна політика в питаннях електронної демократії, хоча і є політична воля здійснювати перетворення в цій сфері. «На жаль, поки в Україні немає єдиної політики електронного уряду, — зазначила спеціаліст. — Це означає, що немає єдиного бачення, як треба впроваджувати, немає плану дій та стратегії. Це означатиме, що містам, територіальним громадам в областях самим треба працювати над розробкою єдиної електронної платформи. Настав час перейти до конкретних кроків».

Координатором реалізації проекту в області виступає обласна рада. Відповідати за проект призначено ініціатора його впровадження в області, Першого заступника голови обласної ради Михайла Володимировича Соколова.

В рамках прес-конференції голова Миколаївської «Батьківщини» зазначив, що «електронне управління прискорить процес євроінтеграції України, наблизить нашу країну до сучасних цивілізаційних вимог. Коли мешканці не будуть звертатися за довідками в державні органи, коефіцієнт корупції в суспільстві знизиться. Приклад – та ж Естонія, де рівень взаємодії громадян з державою через електронні кабінети дуже високий. Прагну, щоби Миколаївська область вийшла на лідируючі позиції в Україні з впровадження електронних послуг». Михайло Соколов ретельно вивчив досвід Естонії та інших європейських країн, розповів, що 98% виборців Естонії беруть участь у виборах, не відходячи від комп’ютера, а використовують особисту картку. До речі, Яніка Мерило продемонструвала свою картку, за допомоги якої отримує адміністративні та інші послуги. я 3

Вона вважає безглуздим, коли людина стоїть в чергах, вклоняється чиновникам, дає хабара лише за те, щоби отримати якусь довідку. В решті-решт, та ж довідка про несудимість потрібна не самій людині, а певному державному органу. Навіщо ж витрачати час та сили на її отримання.

Результатом спільної праці та домовленостей стало підписання Меморандуму між Миколаївською обласною радою та НПО «Центр Європейської Інтеграції та Розвитку України». Серед підписантів також значаться міські голови міст Вознесенськ, Нова Одеса, Новий Буг, Снігурівка, Баштанка, Очаків, Первомайськ, Южноукраїнськ. Метою Меморандуму є консультації супроводження в напрямі впровадження на території області стратегії і рішень електронного урядування та електронної демократії. Першим кроком буде створено стратегію електронної Миколаївщини, прописано наступні кроки і напрямки діяльності. Завдання полягає у впровадженні електронних сервісів для підвищення якості спрощення спілкування між громадянами та владою, створення системи інформаційної безпеки, зростання ефективності роботи муніципальних інформаційних систем та інше.  Начало формы

Конец формы