Миколаївська «Батьківщина» вшанувала пам’ять героїв Крут

Понад 40 представників обласної  обласної партійної організації ВО «Батьківщина» та громадської організації «Батьківщина Молода» взяли участь в заходах з вшанування подвигу київських студентів, які 98 років тому загинули у нерівному бою під Крутами. Депутати обласної та районних рад, партійні активісти, молоді і люди дорослого віку вийшли до меморіалу Небесної Сотні з державними та партійними прапорами, аби вклонитися героям минулого та сучасності.  Настоятель Храму Святого Духа, протоієрей Василь відслужив Панахиду за всіма загиблими  Героями. Символічно, що, звертаючись до прихожан, отець Василь наголосив, — наші молитовні слова звучати і за відважних молодих людей початку 20 століття, і за тих, хто сьогодні боровся за українську незалежність на Майдані та у війні з російським агресором на Донбасі.

Керівники міста та області, небайдужі городяни, представники патріотичних сил поклали квіти до пам’ятника Небесної Сотні та заспівали Гімн України. Як зазначив заступник голови Миколаївської обласної організації ВО «Батьківщина», учасник боїв в зоні АТО Олег Кравець, «подвиг Героїв Крут назавжди залишиться символом боротьби за Україну, за її незалежність. Складно уявити, що у далекому 1918-му році чотири сотні молодих хлопців, київських курсантів і козаків «Вільного козацтва» протистояли кількатисячній більшовицькій гвардії під керівництвом Михайла Муравйова. Їх жертви не були напрасними, до історії України вони ввійшли, як мужні борці. Так само до новітньої історії ввійшли імена Небесної Сотні та тих, хто віддав свої життя на Донбасі».

З першого дня заснування «Батьківщини» до її лав вступила Копайгора Тамара Іванівна. Жінка близько десяти разів була на Майдані, брала участь в засіданнях судів по справах проти лідера партії, Юлії Тимошенко. Тамара Іванівна переконана, що саме «Батьківщина» є найбільш патріотичною, демократичною, послідовною силою, яка відстоює інтереси українців. «Такі заходи, як вшанування пам’яті українських героїв, — вважає вона, — ще більше згуртовують нашу партію, доказують нашу справжню силу та відданість Україні».

Студентка Аграрного університету, активістка «Батьківщини Молодої» Дар’я підтримує погляди старших однопартійців. Добре знаючи історію, вона вважає, що саме молодь має пам’ятати про подвиги минулого і сучасності. «Адже в боях за України загинули мої однолітки, — каже дівчина. – Хлопці, які віддали свої життя під Крутими, для всіх поколінь українців стали зразками справжнього патріотизму, жертовності. Ми маємо шанувати і згадувати про них постійно. Так само, як і тих молодих людей, яких називаємо Небесною Сотнею. Тільки так ми зможемо збудувати нову країну та дати відсіч зухвалому ворогові».

На жаль, про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006-го року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник. А в січні 2007-го року було видано Указ Президента України про «День пам’яті Героїв Крут», який щороку відзначається 29 січня.  Цей День назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Батьківщини.