Миколаївські «батьківщинівці» надали допомогу в’язням-жертвам нацизму

Завдяки фінансовій підтримці очільника миколаївських «батьківщинівців» Михайла Соколова представник Півдня України взяв участь у роботі Міжнародної конференції. Місяць тому голова Миколаївського відділення Всеукраїнського союзу в’язнів-жертв нацизму Микола Прядко звернувся до Михайла Соколова із проханням надати фінансову допомогу для поїздки до Мінську на форум «Культура пам’яті в діалозі поколінь». Миколу Васильовича запросили на захід, як члена бюро Всеукраїнського союзу і як єдиного представника від трьох областей: Херсонської, Миколаївської, Одеської. На жаль, його звернення до органів влади Миколаївщини не дали результату. Тож виключно завдяки допомозі «батьківщинівців» ветеран зміг взяти участь у важливому міжнародному форумі.

Як повідомляє прес-служба Миколаївської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», представники партії вже декілька років поспіль допомагають громадській організації, яка сьогодні нараховує понад 700 чоловік в області.

«На жаль, нинішня влада не допомагає у вирішенні нагальних проблем: з минулого року організацію повністю позбавили бюджетного фінансування, в нас немає свого приміщення, не вистачає мізерних коштів на придбання канцтоварів та телефонний зв’язок. Прикро, що не відгукнулася влада і на моє прохання допомогти в організації поїздки до Мінську. Зрозуміло, що власним коштом проїзд мені не оплатити», — зазначив Микола Прядко.

Микола Васильович поділився враженням від конференції, зазначивши, що організована вона була на високому рівні. У заході взяли участь колишні в’язні фашизму, представники органів державного управління Білорусі, державних, громадських, міжнародних організацій, студенти вищих і середніх освітніх установ, представники наукового співтовариства Білорусі, Росії, Польщі, Німеччини, Вірменії, Казахстану, Литви та інших країн світу. Для учасників конференції були організовані екскурсії по Біловезькій пущі, її пам’ятним місцям, пов’язаних з подіями Великої Вітчизняної війни. Метою проведення міжнародного форуму визначено соціально-психологічну підтримку жертв нацизму через розвиток діалогу між поколіннями про Другу світову війну. Ключовими темами конференції стали необхідність розвитку на різних рівнях громадських дискусій про факти та події війни; закономірності виникнення міжнародних конфліктів; положення та участь цивільного населення у війнах; економічні та демографічні наслідки війни. Конференція носила дискусійний характер, всі учасники могли висловлюватися в робочих групах та на круглих столах.

«Насправді, миколаївські «батьківщинівці» давно взяли під свою опіку людей, які пройшли тяготи нацистського полону. Свого часу саме за ініціативи «Батьківщини» вони на законодавчому рівні були відновлені в правах та пільгах. На жаль, цих пільг їх намагається позбавити нинішня влада, передбачивши таку норму в бюджеті України на 2017-ий рік. Прикро, коли наших стариків ображає влада. Тож в мене особисто не виникло сумнівів допомогти чи ні шанованій людині. Миколаївські «батьківщинівці» і надалі підтримуватимуть спілку в’язнів-жертв нацизму», — зазначив голова Миколаївської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Михайло Соколов.