Миколаївські «батьківщинівці» провели флешмоб до Дня Державного Прапора України

Представники Миколаївської обласної, міської та районних партійних організацій ВО «Батьківщина» 23 серпня, в день Державного Прапора України розгорнули жовто-блакитний стяг. Прапор розміром 10 на 3 метри було вивішено на приміщенні, де знаходиться офіс обласної парторганізації. Активісти місцевих осередків ВО «Батьківщина» сфотографувалися на фоні прапора разом та кожен окремо. Перший заступник голови Миколаївської обласної парторганізації Олег Кравець зазначив, що українців об’єднує Прапор, який є символом свободи та незалежності. «З українським Прапором наші бійці йдуть захищати Батьківщину, — відзначив він. – Український Прапор сьогодні підіймають всі патріоти країни. З нашим Прапором здобудемо перемогу над агресором».

На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України № 987/2004 «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004. Цей указ було доповнено Указом Президента України, яким було засновано підняття Прапора України у День Державного Прапора України і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів.

Раніше День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією. За офіційною версією, 23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком УАПЦ Петром Бойком. Якраз до цієї події і прив’язаний Указ Президента України, Л.Кучми, «Про День Державного Прапора України» № 987/2004, написана відповідна картина на стіні Верховної Ради України, а цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом в музеї українського парламенту.