Миколаївські «батьківщинівці» створили антирейдерський штаб.

З 3 жовтня по всій країні розпочали роботу антирейдерські штаби, які на прохання селян створила партія «Батьківщина». Завдання цих штабів – правовий захист селян, оприлюднення фактів незаконного захоплення сільськогосподарських земель та прізвищ посадовців-суддів, державних реєстраторів, працівників прокуратури, правоохоронних структур, представників місцевих адміністрацій, які причетні до земельного рейдерства.

На засіданні бюро Миколаївського обласного партосередку прийнято рішення про створення антирейдерського штабу, до складу якого увійшли активісти, депутати обласної ради, спеціалісти в галузі права. Очолив штаб голова Миколаївської обласної парторганізації Михайло Соколов, його заступником обрано депутата обласної ради Ігоря Івануну.

Рішення про створення антирейдерських штабів по всій Україні ініціювала лідер партії Юлія Тимошенко після чисельних зустрічей із селянами. В рамках роботи штабу «Батьківщина» поіменно називатиме усіх, хто стоїть за кожним випадком захоплення землі. «Земельне рейдерство – вже перетворилося на державну політику. І, на жаль, усі ланцюжки цього рейдерства ведуть до найвищих посадових осіб України. У тому числі, і в силових структурах. Рейдерство сільськогосподарської землі практично стало їхньою власною справою. Саме тому ми зараз відкриваємо «гарячу лінію» в кожній області і в Києві», – наголосила Тимошенко. Головою Всеукраїнського антирейдерського штабу призначено народного депутата Вадима Івченко.

Номер телефону «гарячої лінії» центрального штабу – 0 800 50-40-40.

телефон областного штабу — 0512 58-51-12

– Питання земельного рейдерства вкрай актуально для Миколаївської області, як і для всієї України. Воно розповсюдилося на всі сфери життя українців, не лише в галузі сільського господарства. Фактично всю країну захопили рейдери, — ті хто у владі, олігархи, силовики. «Батьківщина» ще влітку розпочала процес створення таких штабів, адже до нас надходили численні звернення від селян, які скаржаться на свавілля латифундистів. Дивно, що після того, як саме «батьківщинівці» оголосили про антирейдерських рух, щось подібне стали створювати і на державному рівні. Втім переконаний, що державні інституції не в змозі будуть боротися, адже їм доведеться виступати самим проти себе. Це можна порівняти з тим, аби вбивці вийшли на вулиці з плакатами та закликали боротися проти вбивств, — зазначив член антирейдерського штабу, перший заступник голови Миколаївської обласної парторганізації Олег Кравець.

Миколаївські «батьківщинівці» вже зафіксували та оприлюднили десятки конкретних фактів позбавлення селян права на користування власними паями, незаконні дії відносно земель фермерів та одноосібників, самоуправства латифундистів. Чим як не рейдерським захопленням можна назвати намагання народного депутата Аркадія Корнацького усунути з посади директора ДП «Агрономія» депутата Миколаївської обласної ради, Сергія Чмиря та отримати контроль над землями державного підприємства. Відносно народного депутата Аркадія Корнацького тривають й інші судові справи за позовами жителів Первомайського, Кривоозерського, Врадіївського районів. Люди обурені тим, що вже після того, як договори оренди землі вони з Корнацьким розірвали, той продовжує збирати врожай з земель, які йому не належать.

В подібній ситуації опинилися й мешканці села Лукашівка Первомайського району, — Ірина Фоміна, Людмила Кваснюк, Олександр Мудрак. Вони розірвали договір оренди з власником ПСП «Корпорація Україна» Сергієм Кравченком, але той продовжує користуватися землями селян-одноосібників, як власними. Він направив на поля людей свою техніку та співробітників, аби ті зібрали врожай соняшника, кукурудзи та сої. Фактично у людей вкрали їхній врожай та кошти, які би вони могли отримати з його продажу. За фактом крадіжки при юридичній підтримці Первомайської міської парторганізації ВО «Батьківщина» написано заяву до поліції. Наразі ведеться слідство.

Про факти незаконного захоплення земель та збирання врожаю з площ, які не належать впливовому землевласнику повідомила голова Братської районної парторганізації ВО «Батьківщина» Олена Петренко. Виявилося, що в селі Новокостянтинівка понад 80 місцевих жителів протестують проти свавілля з боку керівника КСП «Мічурине» Олександра Бачина. Назріває серйозний конфлікт, який може перерости у відкрите протистояння. Причина конфлікту – незаконність дій керівника, який без дозволу людей збирає врожай з землі, яка не знаходиться у нього в оренді. Більшість людей розірвала договори оренди з горе-керівником, але він продовжує порушувати права реальних власників земельних паїв. Олена Петренко захищає законні вимоги селян в судах.

Тож боротьба із земельним рейдерством в Миколаївській області і по всій Україні триває. «Батьківщинівці» і надалі будуть відстоювати інтереси простих трудівників, селян, які забезпечують все населення продовольством, дбають про продовольчу безпеку держави. «Батьківщина» вже підготувала законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність для вищих посадових осіб із силових структур, суддів, які є співучасниками рейдерських захоплень земель селян. Фракція «Батьківщина» у Верховній Раді вимагає вже цього тижня поставити на голосування законопроекти про продовження дії мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 2022 року, повернення пільг аграріям щодо введення єдиного сільськогосподарського податку та заборону конфіскації житла за борги по оплаті за житлово-комунальні послуги.