Миколаївські «батьківщинівці» заявляють про порушення виборчого законодавства та репресії проти партійців

В офісі Миколаївської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» відбулася прес-конференція очільника осередку Михайла Соколова, на якій він озвучив факти порушення прав виборців та заявив про неправомірний тиск на депутатів від «Батьківщини».

Михайло Володимирович, зокрема, повідомив про порушення виборчого законодавства та взагалі конфліктну ситуацію, яка сталася напередодні проведення виборів до Новополтавської об’єднаної територіальної громади Новобузького району. Рішенням ЦВК було визначено 14 територіальних, одномандатних виборчих округів, що утворюються для проведення виборів депутатів Новополтавської сільської ради.

Процес організації, проведення виборів та встановлення їх результатів регулюється Законом України «Про місцеві вибори», стаття 17 якого визначає, що виборчі округи мають утворюватись з приблизно однаковою кількість виборців. Згідно реєстру виборців, на території Новополтавської селищної ради проживає 1451 виборець, а на території Шевченківської – 880. Відповідно, середня кількість виборців в окрузі має складати 167 чоловік (допускається відхилення у 10%). Очевидно, що там, де зареєстровано більше виборців, — має бути більше округів. Новополтавська сільська виборча комісія розсудила по-іншому та утворила по сім виборчих округів що в Новополтавській, що в Шевченківській громадах, незважаючи на чи не вдвічі меншу кількість виборців на території Шевченківської сільради. В цілому по окремих округах вийшло перебільшення майже на 500% (!) і значно зменшене представництво кандидатів від Новополтавської сільради.

В цій ситуації кандидат на посаду голови Новополтавської ОТГ від ВО «Батьківщина» Юрій Медведєв подав позов до суду про визнання протоколу комісії з утворенням округів недійсним. Суд Новобузького району прийняв сторону позивача. Свою правоту Юрій Медведєв довів і в Одеському апеляційному адміністративному суді, куди вже подала позов виборча комісія. Відповідно комісія мала би виконати рішення суду. Але комісія продовжує порушувати законодавство та ігнорує ухвалу, тим самим позбавляючи громадян права на законне представництво своїх інтересів у виборному територіальному органі.

Михайло Соколов переконаний, що подібні фальсифікації, оборудки з протоколами, очевидні порушення законодавства є нічим іншим, ніж бажанням партії влади та колишніх «регіоналів» провести нечесні вибори та фальсифікувати їхні результати. Перші кроки на цьому шляху, на жаль, вже зроблені. Для чого активно задіяний адміністративний ресурс зверху донизу. Як стало відомо, подібні ситуації виникли не лише на Миколаївщині, що дозволяє зробити висновки про існування політичного замовлення, — в жодному випадку не допустити кандидатів від «Батьківщини» до участі в управлінні територіальними громадами. Лідер Миколаївської «Батьківщини» повідомив, що направив до Миколаївської обласної прокуратури депутатське звернення з вимогою перешкодити порушенням законодавства. (Звернення додається)

Також Михайло Соколов висловив обурення з приводу дій правоохоронних та судових органів відносно депутата Миколаївської обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергій Чмир. «Досить дивним виявляється той факт, що як тільки оголосили вибори до Арбузинської ОТГ, наступного дня Первомайський районний суд виніс ухвалу доставити Сергій Михайловича до суду. Людину знану та авторитетну, — зазначає Михайло Соколов. – Це в той час, як чоловік знаходиться на лікуванні з двома переломами ноги. Сергій Чмир, незважаючи на хворобливий стан, сам прибув до суду, все ще сподіваючись знайти там справедливість. Втім, про яку справедливість може й ти мова, коли всі надумані справи, які були заведені проти Сергія Чмир прискіпливо і активно розглядаються? Натомість, жодна заява самого Сергія Михайловича про напади на нього, про викрадення, про залякування його та членів родини залишаються не розглянутими. На жаль, ситуація з Сергієм Михайловичем – черговий доказ репресій влади проти «батьківщиніців».

Михайло Соколов переконаний, що нинішня влада здалася до ганебний прийомів з однією метою – не допустити «батьківщинівців» до управління на місцях та дискредитувати партію в очах виборців. Втім такі задумки не вдаються, про що свідчить високий рейтинг партії по всій країні.