Мова може йти тільки про одну систему безпеки – систему НАТО

Юлія Тимошенко заявляє, що одним з елементів посилення стратегічного захисту країни є підготовка та вступ країни до НАТО.

«Грузія має Абхазію, але вона змогла отримати програму дій по наближенню до НАТО. Молдова має своє Придністров’я. Але у них цей процес розпочався», – сказала Юлія Тимошенко в ефірі Першого національного телеканалу.

10361498_547011772112282_3409311578596678285_n

Розгортання додаткових сил НАТО та активізація військових навчань на території Європи є одним із видів психологічного протистояння. «Це все десь нагадує Карибський конфлікт, тільки без ядерної зброї. Всі розуміють, що ніхто не має права натиснути на кнопку справжньої війни. Такі психологічні танці певним чином небезпечні, але з іншого боку вони теж є системою тиску на режим Путіна і системою потужного впливу», – вважає вона.

«Усі розуміють, що НАТО на порядки сильніша, ніж навіть добре профінансована, але дуже застаріла і архаїчна армія Російської Федерації. Тому сьогодні, коли ми говоримо про стратегічну безпеку України і про стратегічну безпеку країн пострадянського простору, які не хочуть бути жертвами в Митному Союзі, то мова може йти тільки про одну систему безпеки – систему НАТО», – підкреслила Юлія Тимошенко.

«Батьківщина» є єдиною політичною силою, яка лобіює активізацію підготовки України до вступу до НАТО: «Ми двічі намагалися провести референдум одночасно з виборами – один раз я намагалася переконати українську владу провести референдум під час президентських виборів, тому що за нашими оцінками, сьогодні понад 70 відсотків українців бачать стратегічний захист України і припинення ризики війни якраз в системі НАТО. Але під час президентських виборів мене не почули. Ми зараз робимо другу спробу – під час парламентських виборів. Але що зробила Центральна виборча комісія? Комуністи і «регіонали» зібралися і сказали «НАТО – ні».

«Це мусить ініціювати президент України, тому що провести референдум і показати світові, що в Україні понад 70 відсотків бачать Україну в НАТО – це функція президента», – заявила Юлія Тимошенко.