На зустрічі з новим Президентом США Україна має ініціювати Будапештський формат перемовин, – Юлія Тимошенко

Ключовою темою на зустрічі української влади з новим Президентом США мають бути переговори щодо врегулювання ситуації на Донбасі у Будапештському форматі.

Про це лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила в прямому ефірі під час «Великого інтерв’ю з Євгеном Кисельовим» на телеканалі «NewsOne».

За її словами, Мінського і Нормандського формату перемовин недостатньо для врегулювання конфлікту на Сході. Тож сьогодні «паралельно має початись інший переговорний процес у Будапештському форматі – на рівні країн-учасників Будапештського меморандуму», вважає політик.

Юлія Тимошенко засудила позицію керівників держави, які «заявляють у своїх промовах, що треба забути Будапештський меморандум і рухатись виключно у мінському форматі».

«Це не державницька і не проукраїнська позиція – відкласти в бік єдиний документ, який дає гарантії захисту нашої території. Якщо українська влада має намір цю війну завершити, треба негайно повернутись до Будапештського меморандуму. І після того, як завершиться формування нової влади в США, першою темою зустрічі з Дональдом Трампом має стати ініціатива України про переговори в Будапештському форматі», – пояснила вона.

На переконання лідера «Батьківщини», наразі переговори щодо врегулювання воєнного конфлікту на Донбасі ведуться на умовах, вигідних лише країні-окупанту. Україна має кардинально змінити цю ситуацію – зробити все, щоб захистити свій національний інтерес.

«Мінські домовленості – це, по суті, план Кремля. Він передбачає чотири виграшні для країни-окупанта позиції. По-перше, Росії потрібно було «нейтралізувати» західні країни, показавши їм «план мирного врегулювання» і добившись, щоб світ не посилював санкції. По-друге, РФ хотіла нейтралізувати постачання оборонної зброї в Україну – і добились цього. По-третє, хотіли нейтралізувати саму нашу оборону: і на тлі щоденних закликів до тиші агресія лише посилювалась. По-четверте, Кремль вигравав час, щоб створити свою коаліцію агресії у світі», – пояснила політик.

Юлія Тимошенко нагадала, що дала таку оцінку цим переговорам практично день у день з початком мінського процесу – це «створення безстрокового конфлікту і надання часу для окупанта для концентрації своїх сил і нейтралізації дій наших друзів».

Окрім неефективності, перемовини у Мінську можуть ще більше поглибити кризу в Україні, переконана Юлія Тимошенко. За її словами, «весь світ знає, що одночасно з публічною частиною домовленостей були підписані закриті документи».

«У мене є чітке переконання, що у закритих домовленостях люди, які ведуть переговори від імені президента, по суті, вже погодились на рішення, які не можуть бути прийняті українським суспільством. Мова йде про проведення виборів на Донбасі, в недемілітаризованій зоні, про прийняття змін до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і масштабну амністію, яка дасть можливість тим, хто проливав кров українців, уникнути покарання. Очевидно, що цим шляхом не можна рухатись, бо українське суспільство не дозволить перенести війну на всю територію України», – наголосила політик.

Юлія Тимошенко також вважає, що Україна має посилювати свої дипломатичні позиції щодо врегулювання ситуації на Донбасі, зважаючи на те, що з російського боку вже ніхто не приховує, що РФ воює з Україною.

«Президент України мав би давно назвати речі своїми іменами. У нас не АТО – а війна, не внутрішньо переміщені особи, а біженці, які потерпіли від окупації, і ввести воєнний стан і переводити країну в режим оборони і захисту хоча б в Донецькій і Луганській областях. Усе це дало б зовсім інші сигнали світу. Тепер нам потрібно не тільки посилювати армію, а більш адекватно оцінювати ситуацію і зовсім по-іншому вести переговори на дипломатичному рівні», – підсумувала лідер «Батьківщини».