Надія Савченко: За викрадення українців Росія має відповісти у Європейському суді

Народний депутат від «Батьківщини» і член делегації ПАРЄ Надія Савченко закликала Парламентську асамблею Ради Європи сприяти звільненню українців, яких незаконно утримують у Росії. І у жодному випадку не повертати у ПАРЄ делегацію Росії як країни, яка не поважає права людини.

Про це вона заявила на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, в якій сьогодні вперше взяла участь після звільнення з російської в’язниці.

У своєму виступі Надія подякувала депутатам ПАРЄ, що долучились до її звільнення. Втім, українка виступила із закликом про те, що Росія має відповісти за численні порушення прав людини у Європейському суді з прав людини у Гаазі.

«Я хочу, щоб всі зрозуміли, що милуючи, як тут було сказано, мене й інших українців, Путін не робив крок назустріч, а показував свою зверхність. Я була викрадена. А це грубе порушення прав людини, за це треба відповідати у Європейському суді. Так само були викрадені всі українці, які зараз перебувають у Росії, так само продовжується викрадення кримських татар у Криму. Країна, яка обіцяла і гарантувала безпеку за Будапештським меморандумом після ядерного роззброєння України, нанесла нам удар у спину», – пояснила Надія Савченко.

Вона також висловила впевненість, що в жодному випадку не може бути повернена у ПАРЄ делегація Росії – країни, яка не поважає права людини, не поважає права делегата ПАРЄ, як це було доведено на прикладі її незаконного утримування в російській в’язниці. Водночас політик також закликала євродепутатів підтримувати Україну.

«Перемогти можна тоді, коли одна людина заради ідеї готова померти, а всі решта готові підтримати її і не дати на цьому фронті загинути. Зараз Україна стоїть на передовому рубежі вогню. Ми платимо за спокій Європи і мир своєї країни своєю кров’ю та життям свої людей. Я прошу вас підтримати нас своєю твердою послідовною і чіткою позицією. Тільки разом ми переможемо», – зауважила народний депутат.

Надія Савченко також наголосила, що дуже хоче миру Україні та спокою всій Європі і готова для цього конструктивно працювати в Асамблеї.

«Я не бажаю нікому пройти те, що пройшла я та проходять зараз інші українці. І не бажаю нікому мати такого сусіда, як Росію. Країни, які потерпають від політики Кремля, це добре розуміють», – звернулась до депутатів ПАРЄ український делегат.

Президент ПАРЄ Педро Аграмунт привітав Надію Савченко зі звільненням.

«Цей дім демократії і Ваш дім. Ми розраховуємо на Ваш внесок в роботу Асамблеї. Ваше звільнення та звільнення Афанасьєва і Солошенка засвідчує те, що демократія допомагає вирішити навіть найважчі питання», – заявив він.

Також Педро Аграмунт закликав Україну та Росію активізувати дипломатичні зусилля в пошуках шляхів мирного врегулювання крупного конфлікту на Донбасі, який має наслідки у всій Європі і не тільки в ній.

«Дуже важливо, аби всі сторони виконали свої зобов’язання щодо припинення вогню на Сході України, звільнили всіх заручників, організували демократичні вибори, у тому числі на територіях непідконтрольних українській владі. І врешті-решт, необхідно повернути Україні повний контроль над її міжнародними кордонами», – зазначив Президент ПАРЄ.