Неприпустимо підвищувати тарифи, не даючи людям можливості споживати менше енергії

Підвищення тарифів неприпустимо без надання людям можливості споживати менше теплової енергії.

Про це під час круглого столу в Українському кризовому медіацентрі  зазначив  голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат від фракції «Батьківщина» Олексій Рябчин.

«Якщо ми не надаємо людям можливість споживати менше саме теплової енергії – це злочин. Бо ви можете вимкнути світло, контролювати споживання води, але не маєте технічної можливості прикрутити вентиль у багатоквартирних будинках», – сказав він.

На думку народного депутата, «кульгає» не стільки ухвалення законів, скільки їхня імплементація, яка вимагає координації зусиль низки міністерств».

Комплексні державні програми з енергоефективності, вважає Рябчин, здатні, окрім економії енергетичних ресурсів, ще й стимулювати економіку окремих регіонів, бо сприятимуть створенню додаткових робочих місць.

Натомість, держава обирає інший шлях, вдаючись до адміністративних заходів – понижуючи нормативи рівня тепла у житлових приміщеннях та підвищуючи тарифи.

«Мені більш до вподоби європейський підхід, коли людей не примушують до економії через фіскальні методи, а спонукають свідомо змінювати поведінку, наслідком якої є менше споживання енергії», – пояснив народний депутат.

Олексій Рябчин переконаний: без стовідсоткового обліку споживання води, електроенергії, газу та тепла країна не виживе.

«Це база для заходів з енергоефективності», – наголосив депутат від «Батьківщини».