Оптимізація податків виведе економіку з тіні, – Юлія Тимошенко

Зменшення податкового тиску на підприємців, скасування ПДВ, ЄСВ і 37 квазі-податків, а також реформування органів податкової служби – це завдання Нового економічного курсу.

Про це заявила Юлія Тимошенко сьогодні під час презентації програми економічного розвитку країни у Києві.

Голова партії «Батьківщина» наголосила, що одна з причин економічних негараздів у країні – тінізація половини обсягу економіки України через неефективну та ворожу для бізнесу податкову політику: «Податкова система є неадекватною, не відповідає цілям і завданням, а також стала системою терору вітчизняного підприємництва».

Податкове навантаження в Україні, наголошує Юлія Тимошенко, є вкрай високим і становить 39% ВВП, а з врахуванням «корупційного податку для бізнесу» дорівнює 48% ВВП, тоді як за світовими стандартами не повинно перевищувати 29%.

Юлія Тимошенко впевнена, що треба відмовитись від єдиного соціального внеску на користь персоніфікованої пенсійної системи, як і від корупційного ПДВ.

«Понад 50 країн світу не мають податку на додану вартість. Серед них: США, Японія, Сінгапур, Австралія тощо. Тому я хочу запропонувати замінити ПДВ на вибір тими податками, які має або Японія, або США, або Сінгапур. Краще поставити поміркований податок на реалізацію товарів і послуг, поступово знижувати його, але зробити надійну базу, посильний податок, і прибрати корупцію», – констатувала політик.

Голова партії «Батьківщина» пропонує також скасувати  37 квазіподатків, що формують лише 0,48% доходів до бюджету, але є при цьому «корупційною годівницею».

Водночас малі і середні підприємці повинні залишились на спрощеній системі оподаткування, а фермери – отримати преференції.

Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що світовим трендом є пом’якшення системи оподаткування та зменшення податкового навантаження на бізнес.

«Зниження ставок податків не виводить економіку з тіні. Єдиний шлях для побудови нової економіки – зміна системи оподаткування», – підсумувала лідер партії.