Призначення нового голови НБУ не допустиме без звіту Гонтаревої, – Сергій Соболєв

Команда президента ховає голову НБУ Валерію Гонтареву від звіту у Верховній Раді через її причетність до відмивання брудних коштів Януковича.

Про це заявив перший заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв в коментарі журналістам у кулуарах парламенту.

Політик зазначив, що «Батьківщина» вже понад півроку вимагає звіт Гонтаревої у ВРУ, а також нагадав про пропозицію фракції створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування діяльності голови НБУ.

Натомість, за його словами, провладна більшість уникає розгляду цього питання, сподіваючись, що час все вилікує і за ці дев’ять місяців все забудеться.

«Але воно не забудеться, бо ви бачите, що відбувається з курсом національної валюти! А це – пряма відповідальність Національного банку», – заявив Сергій Соболєв.

Відповідаючи на запитання щодо можливого призначення на посаду голови НБУ Якова Смолія, народний депутат зауважив: «Ключове питання – це не нова кандидатура голови НБУ. Ключове питання – це відповідальність Гонтаревої за все, що вона зробила з банківською системою, за ті оборудки, які її компанія проводила з відмивання коштів родини Януковича».

Представник «Батьківщини» також вважає, що є достатньо підстав для притягнення очільниці НБУ до відповідальності.

«У нас якийсь дивний Генеральний прокурор: коли треба відкривати справи, а потім закривати їх без будь-яких експертиз – це, будь-ласка. Тисячі таких справ відкривається. А де є рішення суду, в якому прямо назвала компанія, власниками якої є Валерія Гонтарева і Макар Пасенюк, які виводили кошти за кордон через шість офшорних юрисдикцій на 1 млдр 200 млн дол.? Тут потрібні ще якісь експертизи, щоб їх допитати».

Сергій Соболєв вважає, що Гонтарева уникає звіту в парламенті про свою діяльність саме через те, що уникає відповідальності за свої оборудки з відмиванням коштів.

«Це пряма відповідальність Гонтаревої, де наявний не лише конфлікт інтересів: адже людина, яка обіймала посаду голови НБУ, фактично займалася відмиванням брудних грошей і виведенням капіталів Януковича за кордон. Саме тому вона не з’являється в парламенті і навряд чи з’явиться», – обурився парламентарій.

До того ж перший заступник керівника фракції вважає, що голосування за нового голову НБУ не може відбутися, поки Валерія Гонтарева не прозвітує перед ВРУ.