Рада підтримала ініціативу Юлії Тимошенко підвищити надбавки на догляд особам з інвалідністю

Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт авторства Юлії Тимошенко щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд (№2031).

Як зазначила на своїй сторінці у Facebook Юлія Тимошенко, ті гроші, які виплачуються зараз, абсолютно не покривають витрат.

«Виплати не можуть задовольнити навіть мінімальні потреби людини – витрати на засоби гігієни, медичні обстеження, ліки, фізичну та соціально-педагогічну реабілітацію, харчування, комунальні послуги та одяг.  А сімей, які доглядають дітей з інвалідністю та людей, які мають інвалідність з дитинства, в Україні більше 60 тисяч», – зауважила політик.

Команда «Батьківщини» запропонувала таке підвищення:

-особам з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи  з 75% до 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ПМ);
-особам з інвалідністю з дитинства підгрупи Б I групи  з 50% до 100% ПМ;
-одиноким особам з інвалідністю з дитинства II і III груп, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду  з 15% до 75% ПМ.

Юлія Тимошенко сподівається, що депутати будуть так само одностайними, коли законопроєкт буде виноситися на друге читання і голосуватися в цілому.

Як зазначив зі свого боку співавтор документу, народний депутат від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк, це соціальний законопроєкт, спрямований на підвищення рівня матеріального забезпечення осіб з інвалідністю. Він зауважив, що станом на 1 квітня цього року соціальна допомога особам з інвалідністю становила від 1564 грн до 3365 грн для особи з інвалідністю підгрупи А з надбавкою на догляд, «а це не може задовольнити навіть мінімальні потреби людини».