Росія грубо порушила норми міжнародного права, відмовившись відпустити Надію Савченко на засідання сесії ПАРЄ

Керівний орган Парламентської асамблеї Ради Європи, бюро ПАРЄ, на засіданні в понеділок 26 січня своїм рішенням затвердив членом делегації в ПАРЄ від України народного депутата Надію Савченко і надав їй тим самим міжнародний дипломатичний імунітет.
«Більшістю голосів було ухвалено рішення про те, що асамблея визнає повноваження Н.Савченко попри те, що вона перебуває в ув’язненні і не може з’явитися до Страсбургу для особистої присутності на засіданні» — заявила з цього приводу президент ПАРЄ Анн Брассер.

Таким чином, Російська Федерація, згідно діючих європейських правових норм, зобов’язана негайно звільнити українського депутата, знявши, відповідно, всі обмеження для її поїздок на засідання ПАРЄ у Страсбург.

Влада Росії вустами свого представника в ПАРЄ Олексія Пушкова заявила, що не збирається реалізовувати дипломатичний імунітет Надії Савченко і звільняти її з полону, що є черговим грубим порушенням російським керівництвом ключових положень та принципів як міжнародного права, так і свого внутрішнього законодавства.

«Батьківщина» не збирається відступати і миритись з таким демаршем РФ і докладе зі свого боку ще більше дипломатичних та правових зусиль, аби за допомогою європейських колег та світової спільноти змусити російське керівництво виконати рішення ПАРЄ та звільнити Надію Савченко.