Сільськогосподарська земля є стратегічним ресурсом України. Спроби якнайшвидше її розпродати за спиною народу не мають нічого спільного з інтересами українців і мають бути негайно зупинені. Про це Юлія Тимошенко наголосила в ефірі ток-шоу «Свобода слова з Савіком Шустером» на телеканалі «Україна». Лідер «Батьківщина» звернула увагу на те, що в запропонованому урядом законопроєкті про ринок землі містяться кілька небезпек. Зокрема, йдеться про продаж землі іноземцям – адже право на купівлю отримують і ті громадяни, які мають паспорти інших держав, і компанії із 100-відсотковим іноземним капіталом. «Якщо відкрити ринок землі, як це пропонує уряд, великі міжнародні агрохолдинги, які вже зараз в оренді мають 7 млн гектарів, зроблять цю землю своєю власністю за безцінь», – застерегла вона. Запровадженні законопроєктом обмеження є лише формальними, вони дозволяють розподілити всю українську сільськогосподарську землю між двомастами найзаможнішими власниками, наголосила Юлія Тимошенко, додавши, що українські фермери не зможуть конкурувати на аукціонах на рівних з великими корпораціями. Фактично йдеться про повторення сценарію ваучерної приватизації, внаслідок якої мільйони громадян залишилися без нічого, а Україна втратила більшу частину своєї промисловості, зауважила політик. Тепер, за її словами, українців хочуть позбавити й землі, хоча жодна цивілізована, ринкова держава таким шляхом не йде. «Недоторканний запас землі потрібен, для того щоб країна завжди мала запас продовольчої безпеки», – зазначила політик. Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що єдиним продуктивним шляхом розвитку України є підтримка селянських та фермерських господарств. Земля має належати тим, хто на ній живе та працює, а власники паїв, які не хочуть господарювати на землі, повинні мати можливість продати їх державі чи місцевим громадам. Питання землі є найважливішим для майбутнього України і має вирішуватися лише народом на загальнонаціональному референдумі, наголосила лідер “Батьківщини”.

Юлія Тимошенко закликала депутатів ухвалити розроблені «Батьківщиною» законопроєкти з деофшоризації, які дозволять профінансувати в бюджеті на 2020 рік соціальні виплати, не нижчі за фактичний прожитковий мінімум.

Про це вона зазначила під час обговорення пропозицій щодо Основного кошторису країни комітетом ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Лідер «Батьківщини» наголосила, що всі соціальні виплати – мінімальні пенсії та зарплати  у бюджеті на наступний рік мають розраховуватися на базі фактичного прожиткового мінімуму. Вона нагадала, що в бюджеті на цей рік, поданому урядом Гройсмана, «мінімальні зарплати та пенсії профінансовані лише наполовину від рівня реального прожиткового мінімуму», і закликала нову владу не повторювати помилок попередників.

Юлія Тимошенко переконана, що наступним кроком має бути наведення ладу з нарахуванням зарплат бюджетникам, відповідно до тарифної сітки.

«Усю тарифну сітку ми знову обраховуємо не від мінімального прожиткового рівня, який мусить бути рівний мінімальній зарплаті. Це знову штучний показник, що для всіх повністю спотворює кваліфікаційну оцінку праці людей. Головний лікар не відрізнятиметься зарплатою від прибиральниці. Нульовий рівень для тарифних сіток, принаймні для бюджетників, мусить обраховуватися від мінімального прожиткового рівня, розрахованого за методологією, яка мусить дорівнювати мінімальній зарплаті», – сказала вона.

Знайти ресурси на підвищення соціальних стандартів лідер «Батьківщини» пропонує за рахунок ухвалення законів про детінізацію та деофшоризацію економіки, зупинення контрабанди, наведення порядку з податками.

«Це дозволить суттєво збільшити дохідну частину бюджету і, як наслідок, збільшити соціальні видатки  пенсії, зарплату та допомогу людям з інвалідністю та малозабезпеченим родинам», – сказала вона.

За оцінками міжнародних експертів, лише деофшоризація дозволить залучити до бюджету в перший рік близько 70 млрд грн, а виведення принаймні 50% економіки з тіні – понад 250 млрд грн.

«Звернімося до парламенту негайно ухвалити закони про деофшоризацію – №1179 та №1181. Вони залізобетонно закриють усі обіги з офшорами», – підсумувала Юлія Тимошенко і висловила прохання ухвалити ці документи до ухвалення бюджету.

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Ставка на професіоналів: «Батьківщина» веде в мери Києва Олексія Кучеренка

«Батьківщина» йде на місцеві вибори з гаслом ЄДИНА НАДІЙНА КОМАНДА

Докладніше

Юлія Тимошенко: Об’єднуємося заради відновлення миру в Україні

Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31