Тарифи на тепло і газ для населення можуть бути знижені на 70%.

Причиною необ’єктивного формування тарифів на тепло, гарячу воду та газ для населення є закладені в них хибні розрахунки і нормативи. Однак лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко впевнена: тарифи будуть справедливими!
Під час засідання парламентської робочої групи щодо підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги, яке відбулося минулого тижня, була підтверджена значна кількість зловживань у тарифній політиці.
За словами Тимошенко, одним із таких порушень є те, що газ українського видобутку не в повному обсязі надається ЖКГ і бюджетним організаціям.
«Йдеться про 5 млрд кубометрів дешевого українського газу, який повинен спрямовуватися на потреби людей», — констатувала лідер «Батьківщини».
Згідно з прогнозним балансом на 2015 рік, видобуток блакитного палива в Україні очікується на рівні 19,5 млрд кубів. Проте досі немає затвердженого Кабміном прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу на поточний рік.
Відсутнє також офіційне підтвердження обсягу планового придбання як газу українського видобутку, так і імпортного для потреб населення. Бракує даних про розмір виробничо-технологічних витрат, які повинні бути складовою прогнозного балансу. Крім того, немає обґрунтованого пояснення, чому газ із підземних сховищ не використовується для потреб населення.
«На українському газі, котрий у десять разів дешевший за російський, уже нова влада, нові люди при посадах вибудовують доволі велику корупцію. Оскільки український газ не доходить до людей, то, відповідно, і тарифи такі, які є нині», — зазначила народний депутат.
За словами лідера «Батьківщини», рентна плата на видобуток газу в розмірі 70% відсотків встановлена «абсолютно неправильно і несправедливо».
«Для олігархів — значно менша, для громадян — 70%», — підкреслила вона, додавши, що найближчими днями ініціюватиме скасування цієї ренти для газу українського видобутку, який йде для населення і виробництва тепла.
У разі підтримки ініціативи «Батьківщини» тарифи на тепло і газ можуть бути знижені на 70%.
Юлія Тимошенко вважає, що необхідно провести перерахунок оплати на тепло за минулий опалювальний сезон. Адже при визначених планових нормативах споживання тепла в 2014-2015 роках було зекономлено 16% газу.
«Заклали один норматив, а спожили на 16% менше. Запитується: хто повернув людям хоча б копійку за опалювальний період? За те, що їм встановили завищені тарифи?» — обурилася Тимошенко.