Вадим Підберезняк: При підготовці перспективного плану об’єднання громад ОДА мала запитати думку жителів тих сіл, які ще не ввійшли в об’єднання

Під час створення перспективного плану об’єднання громад чиновники не врахували думку жителів багатьох сіл та селищ, які на сьогоднішній час ще не ввійшли в жодну ОТГ.

Про це 13 лютого на громадських слуханнях в с. Лиса Гора заявив очільник Миколаївської Батьківщини Вадим Підберезняк.

На його думку, при об’єднанні громад керівництво області має враховувати інтереси місцевих жителів, а не бажання окремих осіб, в тому числі діючих народних депутатів та великих землевласників.

«Перш ніж створювати перспективний план об’єднання чиновники облдержадміністрації мали запросити до себе сільських голів та представників громад, щоб дізнатися думку людей. Цього не було зроблено і тому ми сьогодні маємо не один такий випадок, що громади виступають проти примусового приєднання. Подібна ситуація виникла в с. Грушівка, де місцеві жителі налаштовані рішуче. Якщо влада не почує людей, то вони готові до кардинальних дій – перекриття траси державного значення», — відмітив у своєму виступі Вадим Підберезняк.

В коментарі місцевим ЗМІ керівник Миколаївської Батьківщини також наголосив, що «примусове» об’єднання громад безпосередньо пов’язане  із законом про продаж землі. Громади «нарізають» так, щоб потім можна було вигідно продати землю окремим зацікавленим особам.

Варто зазначити, що місцеві жителі виступають проти примусового приєднання до Мигіївської ОТГ (з центром в с. Мигія), так як в їхньому селі проживає близько 3 тис. осіб – це одне з найбільших сіл району, яке має повне право та необхідну інфраструктуру, щоб стати центром об’єднаної громади. У разі приєднання до новоствореної Мигіївської ОТГ опорна школа, лікарня та інші важливі соціальні об’єкти будуть знаходитися в с. Мигія, до якої важко та довго добиратися через те, що дорога повністю зруйнована. За результатами слухання Лисогірська громада вирішила направити своїх представників до с. Тарасівка для пошуку компромісу в питанні створення Лисогірської ОТГ. Люди не здаються та продовжують відстоювати свої права на самовизначення.

«Почуйте людей. Ми хочемо бути окремою громадою», — висловив думку більшості сільський голова.