Валерій Дубіль: Доступної медицини в Україні найближчим часом не буде

Влада впроваджує медичну реформу за механізмом фінансування, який діє тільки в країнах із достатньою кількістю кадрів, розвиненою інфраструктурою і розвиненою системою охорони здоров’я. З огляду на це, медицина не стане для українців доступною найближчим часом.

Про це журналістам у кулуарах Верховної Ради заявив народний депутат з фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль.

«У нас не вистачає до 60% лікарів загальної практики. А це значить, конкуренції у них не буде. Конкуренцію створили пацієнтам, яким не вистачить лікарів», – сказав політик.

Він також зауважив, що лікар отримає гроші за кількість підписаних декларацій, а не за якісне лікування.

«Перенавантажені лікарі «первинки», щоб зекономити свій час, просто направлятимуть пацієнтів до вузьких спеціалістів. А там вже буде співоплата, бо влада не залучила гроші в галузь, як мінімум, запровадженням загальнообов’язкового державного страхування», – зазначив парламентарій.

За його словами, влада не створила жодного стимулу, щоб лікар первинної медичної допомоги надав якісну допомогу.

«Це все – результат безглуздих дій, коли з усіх механізмів оплати праці лікарям влада вибрала оплату, згідно з капітаційною ставкою (єдиний тариф в розрахунку на одного громадянина). Так, система з таким механізмом працює, але не зі знищеними дорогами, не з низькою щільністю населення і не з розваленою системою охорони здоров’я. У нас людина на селі до лікаря кілька годин добиратиметься, якщо доїде», – заявив Валерій Дубіль.

Народний обранець допускає, що влада вибрала саме цей механізм фінансування, бо збирається створити адмінмашину, яка працюватиме на владу під час виборів: «Зараз гроші зосередили на «первинці», бо вона першою отримуватиме гроші від Нацслужби напряму. А цей ЦОВВ вже визначить, кому і за що давати гроші. Підтримуєш представника влади – отримаєш гроші, не підтримуєш – не отримаєш».

Депутат від «Батьківщини» також розповів, що цього року реформою зможуть скористатися приблизно 10% пацієнтів. Але фінансів не вистачить, щоб перевести всю систему охорони здоров’я на нову форму фінансування, додав він.