Валерій Дубіль: Влада власними руками затягує медичну реформу

Неголосування за продовження засідання Верховної Ради і нерозгляд законопроекту про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів – це штучне затягування медреформи, яку проводить влада.

Про це заявив журналістам народний депутат від фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль у кулуарах парламенту.

За його словами, влада недоопрацювала законопроект №6327, і тому шансів ухвалити його в четвер просто не було.

«Ми декілька тижнів стукали у двері, пропонували внести правки, напрацьовані з тисячами медиків,  пацієнтів, юристів, щоб зробити відповідний документ якісним, щоб гарантувати кожному українцю безкоштовну медицину. Та їх на робочій групі і на комітеті розглядали не так, як того вимагає Регламент, – не кожну окремо, а пакетом. І тому документ як був сирим, так сирим і залишається». – пояснив народний депутат від «Батьківщини».

Валерій Дубіль розповів, що законопроект змінився до непізнаваності та не захищає людей від співоплати.

«Головна мета цього документу – створення монополіста, ЦОВВу, який зосереджує в своїх руках 80 млрд грн. На цьому наполягає МОЗ. За нашими підрахунками, навіть цих грошей не вистачить, щоб забезпечити українців безкоштовною медициною. А інших шляхів фінансування у ньому не передбачено. Наші правки, які б це вирішили, просто відхилили. А отже, як платили за похід до лікаря, так і платитимуть. Питання лише, за якими тарифами, якщо вони навіть не розроблені», – обурився політик.

Він закликав депутатів одуматися і згадати, що від проведення реформи залежить життя мільйонів українців.

«Розгляд законопроекту переносять на осінь. Кожного дня від затягування медреформи помирають люди. Вся відповідальність за це лежить на владі! «Батьківщина» готова працювати навіть вночі. Ми вимагаємо розгляду законопроекту, усіх 886 правок за повною процедурою», – заявив Дубіль.