Верховна Рада закликає польську владу повернути в українсько-польські зв’язки стратегічне партнерство

Верховна Рада України закликає Президента, Сейм та Сенат Республіки Польща повернути в українсько-польські зв’язки зваженість, раціональність, доброзичливість та стратегічне партнерство.

За постанову «Про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів» проголосувало 242 народних депутати.

Відповідний документ з трибуни Верховної Ради України представив заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету ВРУ у закордонних справах, член фракції «Батьківщина» Борис Тарасюк.

У документі зазначається, що 26 січня 2018 року Сейм Республіки Польща та 1 лютого 2018 року Сенат Республіки Польща ухвалили зміни до закону Республіки Польща про Інститут національної пам’яті – Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів.

Цей закон криміналізує заяви щодо історичних питань, у тому числі заяви із запереченням «злочинів українських націоналістів» і дає упереджене та суперечливе визначення цього поняття.

«Складається враження, що польські депутати своїми рішеннями хочуть здивувати і обурити цілі народи. І це їм вдається. Складається враження, що польські парламентарі на державному рівні займаються антиукраїнською політикою, що має своїм наслідком шовіністичну риторику, фізичні напади на українців, руйнування і паплюження українських пам’ятників на могилах у Польщі», – зауважив Борис Тарасюк.

За його словами, вочевидь ухвалення Сеймом та Сенатом Республіки Польща антиукраїнських змін до законодавчих актів може негативно вплинути на польсько-українські відносини.

Ухвалені зміни не відповідають характеру і змісту стратегічного партнерства, що існує між двома країнами, а також Декларації пам’яті і солідарності Верховної Ради України і Сейму Республіки Польща від 20 жовтня 2016 року, зазначається у відповідному документі.

Текст заяви можна переглянути тут.