ВО «Батьківщина» наполягає на зниженні тарифів на житлово-комунальні послуги

Тарифи на газ та житлово-комунальні послуги мають бути знижені, але водночас вони повинні бути ринковими, тобто витрати підприємств, які надають ці послуги, повинні окупатись.

Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко на засіданні робочої групи з питань обґрунтованості тарифів, яке відбулось в понеділок 20 квітня у Комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Ю.Тимошенко є членом цієї групи.

Як запевнила Юлія Тимошенко, «ми обов’язково доб’ємося зниження тарифів і залишимо їх на ринково обґрунтованому рівні».

Фракція «Батьківщина» публічно поставила під сумнів доцільність підвищення тарифів на газ, тепло, гарячу воду, підкріпивши свої підозри конкретними документами.

За ініціативою депутатів саме фракції «Батьківщина» була створена вказана робоча група парламенту. Її завданням є перевірка ринкової обґрунтованості нинішніх тарифів ЖКГ. Депутати вивчать не тільки узагальнюючі документи – угоди та формули ціноутворення, але й те, які реальні витрати «Укргазвидобування», НАК «Нафтогазу», «Укртрансгазу» закладаються у їхні тарифи, чи нема там корупційної складової, чи не завищені ціни на обладнання, роботи, послуги.

Юлія Тимошенко також наголосила на необхідності залучення до роботи цієї депутатської групи представників громадських організацій, аби зробити процес перевірки максимально публічним.

«Батьківщина» вже підготувала звернення до прем’єр-міністра, Міністерства економічного розвитку, голови Держфінінспекції, в.о. голови Нацкомісії щодо здійснення державного регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, також запит до Голови правління НАК «Нафтогаз», міністра енергетики, віце-прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, директора ДП «Енергоринок», НАК «Енергоатом» з проханням надати вичерпну інформацію про структуру тарифів, обґрунтованість, про принципи їх встановлення, тощо.

Юлія Тимошенко запевнила, що у разі, якщо робоча група не вкладеться у відведений їй термін – до 7 травня і відповідні висновки щодо обґрунтованості тарифів не будуть підготовлені, фракція «Батьківщина» наполягатиме на продовженні її роботи.