Юлія Тимошенко: «Батьківщина» піде на вибори самостійно

В Україні склалася хитка політична ситуація: у парламенті правлячої коаліції фактично немає, корупція роз’їдає уряд, а рейтинг президента тане швидше, ніж учорашній сніг. Нова команда, яку на вершину влади виніс Євромайдан, не спромоглася на реформи.

Із старих політичних партій до ВР потрапила тільки «Батьківщина». Юлія Тимошенко свого часу двічі була успішним прем’єр-міністром, і тепер її досвід міг би стати у пригоді, але нинішні керманичі країни відтіснили леді Ю в опозицію.

Ми поцікавилися в лідера «Батьківщини», який вихід із кризи вона бачить для України.

Коли, на Вашу думку, завершиться війна на Донбасі і як Ви бачити розв’язання цієї проблеми?

– Питання завершення війни взаємопов’язане з питанням перезавантаження влади. Поки український народ не прибере цих людей від влади, війна триватиме. Вони прикриваються війною, щоб далі грабувати Україну. Можна брати гроші з бюджету, можна продавати армії різний непотріб утридорога, можна займатися контрабандою з окупованими територіями, можна Нацбанк поставити на службу заробітчанству одного приватного банку. Такій владі війна потрібна іноді більше, ніж зовнішнім окупантам.

Що, на мій погляд, треба зробити. Перше: паралельно з Мінськими домовленостями, проти яких я виступила одразу й які вважаю абсолютно проросійськими, слід негайно сісти за стіл переговорів з країнами-учасниками Будапештського меморандуму. Треба нагадати всім, хто був гарантом територіальної цілісності України, що гарантії на світовому рівні необхідно виконувати.

По-друге, нам потрібно постачати в армію новітню зброю, а не збувати туди старі парашути, старі гелікоптери та іншу техніку. Усі знають, що сьогодні, коли бракує засобів для боротьби на фронті, уряд продовжує продавати нові зразки зброї назовні й отримувати від цього «тіньові» відкати. Треба підняти наш військово-промисловий комплекс і дати сучасну зброю фронту! Також треба негайно провести переговори з усіма країнами, які готові нам постачати зброю, адже досі таких перемовин ніхто не вів.

На жаль, президент дав зобов’язання організувати місцеві вибори в окупованому Донбасі, провести зміни до Конституції про особливий статус Донбасу та амністувати тих, хто вбивав наш народ. Але миру все одно немає, бо українська нація ніколи не підтримає такі зобов’язання.

Проте це не безвихідь. Треба перезавантажити владу, щоб розпочати новий переговорний процес і добитися миру.

Чи підтримує «Батьківщина» проведення дострокових парламентських виборів? Якщо так, то за якою виборчою системою вони мають відбутися?

– У розвинених демократичних країнах, коли підтримка політиків у суспільстві падає нижче 10%, вони або самі ідуть, або з власної ініціативи проводять дострокові вибори, щоб підтвердити свій мандат довіри.

Нині вже весь світ зрозумів, що в Україні встановлено корумпований режим. Він – не проєвропейський, він не служить людям і не реформує країну. Абсолютна більшість українців вважає, що потрібно повністю перезавантажити владу. І я на боці людей.

Щодо мажоритарної системи. Саме її популяризують олігархи у своїх ЗМІ. За такої системи невідомо звідки взятий кандидат у депутати засіває округ грошима, гречкою, рисом, цукерками, тисне через адмінресурс. І такий мажоритарник стовідсотково переможе ідейного кандидата, який бореться за свободу, демократію і справжні реформи. Тому мажоритарні вибори – це вибори кланів і олігархів.

Погляньмо на результати позачергових виборів до парламенту в семи округах. Ми змогли перемогти на двох, а на інших п’яти – перемогли гроші. І якщо ми хочемо зруйнувати систему кланів, нам слід відмовитися від мажоритарної системи. Нам потрібно вдосконалити систему пропорційних виборів з відкритими списками. Тоді ми зможемо змінити країну.

Чи планує Ваша політсила об’єднуватися з іншими опозиційними партіями, щоб досягти кращого результату на виборах?

– Перебуваючи у в’язниці, я бачила, як режим Януковича знищує Україну. Тоді, щоб перемогти на парламентських виборах 2012 року, я наполягала, аби «Батьківщина» об’єдналася з рештою опозиційних сил. Я постійно писала про це листи із в’язниці, я просила нашу команду відкласти в сторону свої амбіції. У підсумку «Батьківщина» об’єдналася з «Народним фронтом» Арсенія Яценюка. Вони спільно пішли на вибори й виграли. Але що сталося потім? А потім Арсеній Яценюк увійшов у найтіснішу співпрацю з кланами. Це його уряд уперше віддав дешевий український газ олігархам, а українцям нав’язав дорогий імпортний. Саме тоді почалася масштабна корупція.

У підсумку «Батьківщині» й мені особисто довелося взяти на себе відповідальність за Яценюка і за «Народний фронт». Сьогодні мені соромно за ту «Стіну» (фортифікаційний проект, котрий мав підвищити рівень безпеки на суходільному кордоні України та РФ. – Ред.), у яку вкладаються мільярди гривень і яка стала символом корупції під час війни. Вважаю своєю найбільшою помилкою взяття відповідальності за інших політиків – за Ющенка, за Яценюка.

Досить! Тепер команда «Батьківщини» відповідатиме лише за себе, за свою політику й за свою стратегію. А об’єднання з опозиційними демократичними силами може бути вже в новому парламенті, коли відбудуться дострокові вибори.

– Яке Ваше ставлення до Михайла Саакашвілі? Він Ваш союзник чи суперник?

Я переконана, що команда Михайла Саакашвілі буде в парламенті і ми співпрацюватимемо. Так, за Конституцією України Саакашвілі не може балотуватися ані у Верховну Раду, ані на посаду президента України (згідно із законодавством, громадянин має проживати в Україні протягом останніх п’яти років. – Ред.). Але його команда обов’язково має бути в парламенті.

Якщо владу в Україні буде змінено, постане питання про реальну боротьбу з корупцією та перезапуск економіки, підвищення соціальних стандартів. Чи готова нинішня опозиція взяти на себе відповідальність за країну?

– «Батьківщина» має чіткий план виведення України з кризи. І повірте мені, в ньому немає жодного нереального пункту, якого не можна було б досягнути. Передусім нам потрібно один раз і назавжди позбавитись від кланів, монополій, олігархії й почати будувати життя для всього українського суспільства.

І ще одне: нам обов’язково треба змінити стосунки між владою і людьми. Нам потрібна нова конституція України, яка визріє в інтелектуальних надрах суспільства, а не яку придумають політики. І ця конституція не повинна містити новелу про президентську форму правління. Протягом 25 років президенти, узурпуючи владу, так набридли народові, що не варто більше продовжувати цей пантеон. Це просто безглуздя! Нам потрібна сильна парламентська країна, система якої буде набагато збалансованіша, ніж будь-яка президентська. Це буде справді демократична система, через яку суспільство щодня братиме участь в управлінні країною.

Цей план «Батьківщина» разом з іншими демократичними силами втілить у життя, як тільки владу буде перезавантажено.

Поділитися у соцмережах:

Останні новини

Юлія Тимошенко: Ми покладемо край неоколоніальній політиці, коли країну затягують у борги, ще й змушують утримувати «наглядачів» за свій рахунок

Докладніше

Юлія Тимошенко: До миру потрібно прокладати справжній, реалістичний, справедливий шлях

Докладніше

Юлія Тимошенко ініціює створення спеціальної парламентської місії для досягнення миру

Докладніше
Календар новин
Серпень 2020
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31