Юлія Тимошенко: «Батьківщина» загальмувала підписання закону про ринок електроенергії

«Батьківщина» зареєструвала проект постанови щодо підтвердження голосування закону про ринок електроенергії.

Про це лідер фракції Юлія Тимошенко сказала сьогодні журналістам на прес-конференції в Одесі, коментуючи ситуацію навколо ухвалення закону «Про ринок електроенергії в Україні».

За її словами, цей проект постанови на місяць заблокував підписання корупційного закону, ухваленого силами депутатів, підконтрольних енергетичному лобі країни.

«Минулого четверга була справжня битва, адже  фракції «Народного фронту», БПП, Опозиційного блоку та Радикальної партії зігнали своїх депутатів з усіх островів світу. Вони всі перервали свій відпочинок, приїхали до парламенту та змушували їх голосувати. Кнопкодавство було такого рівня, якого я навіть не пам’ятаю. І вони таки протягнули законопроект», – розповіла лідер «Батьківщини» і попросила громадськість прослідкувати, як за цей закон голосуватимуть вдруге, у середині травня.

Вона наголосила, що минулого пленарного тижня за цей корупційний документ не голосували депутати «Батьківщини», «Свободи», позапарламентської партії «Народного контролю» Дмитра Добродомова, а також частина молоді-єврооптимістів – усього 75 парламентарів.

Як пояснила політик, у законі про ринок електроенергії лише гарна назва, а суть аналогічна тій, що в законі про ринок природного газу, ухвалення якого призвело до збільшення ціни на газ для українців майже в 9 разів.

Юлія Тимошенко нагадала, що до сьогодні населення отримувало «достатньо дешеву електроенергію», бо 50 %  потреб покривалося за рахунок атомної  та гідроелектроенергії, які дешевші за теплову.

«Сьогоднішнім керівникам держави  не давало спокою те, що дешева атомна та гідроелектроенергія йдуть на потреби людей, хоча вони вже встановили ціну на електроенергію для населення вище, ніж у третині країн ЄС. І це при тому, що в українців доходи  у 16 разів є нижчими, ніж у середньому по ЄС», – обурено зауважила екс-прем’єр-міністр України.

Вона попередила, що після ухвалення нового закону про ринок електроенергії доступ до гідро- та атомної електроенергії отримає енергетична мафія, яка продаватиме її за кордон за ринковими цінами, а людям постачатимуть дорогу теплову енергію.

«У законопроекті, який вони ухвалили, офіційно введено статус посередника», – пояснила лідер «Батьківщини»  і зауважила, що це може спричинити віялові відключення електроенергії по країні.

Юлія Тимошенко впевнена, шанс зупинити цей закон є, але, якщо цього не станеться, це загрожуватиме національним інтересам України.