Юлія Тимошенко: Бюджет на 2017 рік треба відхилити

Проект державного бюджету на 2017 рік є бюджетом бідності, його треба  відхилити, а прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який є відповідальним за цей документ, – звільнити.

Про це лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила під час розгляду в першому читанні проекту Державного бюджету на 2017 рік.

«Такий бюджет не можна не лише ухвалювати, за такий бюджет треба садити поіменно! І якщо б хоч один уряд вніс такий бюджет, він би й години на своїх посадах не проіснував. Його треба відхилити! А Гройсману треба вказати на двері», – заявила Юлія Тимошенко.

Політик охрестила документ «бюджетом договорняку», адже в доходній частині «нема жодної копійки від офшорів» і зберігається податок для працюючих пенсіонерів. Юлія Тимошенко звернула увагу, що в бюджеті передбачаються 29 млрд грн на повернення ПДВ для аграрних монополістів, а фермерські господарства позбавлені податкових пільг та державної підтримки.

«Це бюджет крайньої бідності! Оскільки це перший бюджет в історії країни, в якому мінімальна зарплата – всього 47,5% від нульового прожиткового мінімуму», – наголосила вона.

Голова фракції з обуренням констатувала: «Наука розгромлена вщент. Поліцейським зарплата встановлена на рівні 19 тис грн, про народних депутатів взагалі не говорю – ви побачите це одкровення, а вчителям пропонується 2-3 тисячі гривень зарплати. Це бюджет поліцейської держави!».

Лідер «Батьківщини» жорстко розкритикувала тарифну політику, запропоновану урядом, адже ціна на газ для людей збільшилася до 8 тисяч гривень.

Юлія Тимошенко впевнена, що урядовці не сприймають бюджетний процес як до економічну стратегію, а ложа уряду «уособлює ринкову економіку, бо кожному треба свій рядочок та свій інтерес».

Депутат розкритикувала те, що доповідали законопроект не голова профільного комітету, а його заступник, а від уряду – міністр фінансів, а не прем’єр-міністр.

«Це не бюджет країни, це суцільний «договорняк», який з’явився ще до подання законопроекту. Це бюджет тотальної корупції!» – підсумувала Юлія Тимошенко.

Фракція «Батьківщина» не голосувала за проект Постанови про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік у першому читанні.