Юлія Тимошенко: Корупція на митниці – це мародерство під час війни

Україна щорічно втрачає від контрабанди і корупції на митниці більше за всі міжнародні кредити – 5 млрд дол.

Про це повідомила Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Facebook, посилаючись на дані німецької газети Süddeutsche Zeitung.

«Це – неймовірна цифра! Більша за всі міжнародні кредити. Це не просто абстрактне число з дев’ятьма нулями. Це – ваші пенсії, зарплати, недобудовані лікарні та школи», – обурилася вона.

Лідер партії «Батьківщина» зазначила, що зазвичай митниця існує для того, щоб через неї заводити в державу кошти до державного бюджету.

«У нас чомусь навпаки: через митницю гроші виводять. В умовах війни, яка ведеться сьогодні проти України, я прирівняла б корупцію на митниці до воєнного злочину. Бо це є, по суті, мародерство і здирництво», – заявила Юлія Тимошенко.

Керівник фракції також нагадала, що у 2005-му році, коли вона очолювала уряд, однією з наших найперших програм стала програма «Контрабанді – СТОП!»

«Ми зупинили контрабанду буквально за лічені дні. Кожна копійка з митниці йшла в бюджет. Сьогодні ж таке враження, що хтось реалізує програму «Контрабанда – welcome!» Усі розмови про необхідність боротьби зі зловживаннями на митниці зводяться зрештою до того, хто буде сам особисто зловживати. Про боротьбу з цим ганебним явищем питання взагалі не стоїть», – зауважила Тимошенко.

Окрім того, лідер партії розповіла, що Лі Куан Ю для боротьби з корупцією радив якось президентові посадити трьох друзів: «У нас такий метод навряд чи можливий, адже українському президентові довелося б посадити всіх своїх друзів. Бо всі «при ділі». А потім ще й самому долучитися до цієї компанії і «закритися» зсередини. Корупція сьогодні в Україні стала формою правління і державного устрою».

Юлія Тимошенко переконана, що наразі треба боротися не з абстрактною корупцією, а з конкретними корупціонерами.

«Корупція – не стихійне лихо. Корупцію роблять конкретні люди, прізвища яких відомі! У нас така дивна країна, якщо послухати владу: корупція – є, корупціонерів – нема!» – сказала вона і додала, що для боротьби з корупцією і контрабандою потрібна політична воля і бодай трохи гідності та поваги до власної країни.