Юлія Тимошенко: Ми маємо чітко заявити світу про війну Росії проти України

Україна має чітко заявити світу про війну Росії проти нашої держави.

Про це заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко на засіданні Погоджувальної ради лідерів парламентських фракцій та комітетів.

Вона висловила занепокоєння тим, що РФ нарощує свою військову агресію, а українські воїни в Авдіївці боронять кордони майже голими руками, практично без високотехнологічної зброї.

«Слава героям, які загинули, і велика подяка українському місцевому населенню, яке мужньо витримує наслідки війни», – додала парламентар.

Лідер «Батьківщини» повідомила, що під час тижневого перебування в США вона провела десятки важливих зустрічей, під час яких порушувалось одне питання: «Ви кажете про війну, ви кажете про те, що війна нищить Україну? Покажіть хоча б один документ, де ця війна називалась би війною, де реально оголошені окупованими території, на яких є зовнішній агресор?»

За словами Тимошенко, Україні кажуть про те, що вона «сама дезорієнтує весь світ, називаючи це не війною, а просто тероризмом окремих структур, які діють на Сході».

«Сьогодні не йде мова про те, як ми це назвемо. Йде мова про те, як світ, як нова влада США, як майбутня нова влада інших країн будуть сприймати ці нові стандарти. Тому потрібно припинити порожні балачки про патріотизм, які лунають, зокрема з трибуни Верховної Ради. Треба нарешті чітко стати на позиції, що це війна Росії проти України, ухвалити закон про окуповані території. До того ж наша фракція вимагає від президента внести до парламенту відповідний указ про введення військового стану на Сході України», – заявила лідер «Батьківщини».

Також вона закликала владу негайно припинити «хамство у вигляді торгівлі з окупованими територіями»: «Як ви гадаєте, чи тривала би ця війна, якби українські чиновники та високопосадовці купували би все, що постачають в окуповані території, і тим самим фінансували війну проти України?»

Окрім того, Юлія Тимошенко повідомила, що конгресмени, аналітики, політологи й стратеги, з якими вона провела зустрічі в США, цікавились, коли ж в Україні припиниться корупція на найвищому рівні.

До того ж, за її словами, «називаються конкретні прізвища з оточення президента, екс-прем’єра та кажуть: якщо така корупція на найвищому рівні триватиме, то категорично ніхто не розглядатиме питання про допомогу Україні».

На думку лідера партії, необхідно терміново ухвалити закон про Тимчасові слідчі комісії парламенту: «Скажіть, доки ми будемо пишатися тим, що з кожного українця здирають вже останню шкіру і наповнюють бюджет – люди залишились без копійки».

Юлія Тимошенко також додала, що під час зустрічі з президентом США вона почула підтримку України і бажання допомогти нашій державі.

«Україна не залишиться без допомоги найнадійнішого нашого союзника – США. Проте багато чого – у наших руках», – підсумувала вона.